19 Αυγούστου 2023

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση: Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι με και χωρίς προσωπική διαφορά

 Πού "κλειδώνει" το ποσοστό αύξησης των συντάξεων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά.

"Ψαλιδισμένη" σε σχέση με πέρυσι αναμένεται ότι θα είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η στήριξη να γίνει πιο "στοχευμένη" (που σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί το εφάπαξ ποσό να καταβληθεί σε όσους έχουν χαμηλότερη σύνταξη από τα 1600 ευρώ) ενώ εξαιρετικά πιθανή είναι και η μείωση του ποσού που στον προηγούμενο γύρο κυμάνθηκε από τα 200 έως τα 300 ευρώ. Το επιχείρημα που αναμένεται ότι θα επικαλεστεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2024 θα είναι ψαλιδισμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τις περυσινές (με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 3-3,5% από 7,75% πέρυσι) οπότε ανάλογα θα πρέπει να περιοριστεί και η έκτακτη ενίσχυση αυτών που είτε δεν θα λάβουν καθόλου αύξηση είτε θα την δουν να είναι σημαντικά μειωμένη.

To ποσοστό των αυξήσεων που θα δοθεί στους συνταξιούχους θα "κλειδώσει" τον Νοέμβριο ώστε να υπάρχουν οι ασφαλέστερες δυνατές προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης. Μέχρι τότε, θα έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία για την πορεία των τιμών μέχρι και τον Οκτώβριο, θα υπάρχει σαφής εικόνα για την εισπρακτική απόδοση της τουριστικής περιόδου αλλά και τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο (σ.σ η ανάπτυξη για το β’ τρίμηνο δημοσιεύεται λίγα 24ωρα πριν από την ΔΕΘ).

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5% και ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4-4,5% (σ.σ μέσο ποσοστό για το σύνολο της χρονιάς). Αθροίζοντας αυτά τα δύο ποσοστά και διαιρώντας για του δύο, προκύπτει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων το οποίο διαμορφώνεται στο 3-3,5%.

H έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και θα δοθεί. Ωστόσο, τα ποσά θα είναι "προσαρμοσμένα" στα δεδομένα της εποχής. Η ενίσχυση, αφορούσε στον πρώτο γύρο το σύνολο των συνταξιούχων που είχαν προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Περίπου 1,112 εκατομμύρια συνταξιούχοι που είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον Ιανουάριο του 2023 είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό έλαβαν οικονομική ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ.

Ο αριθμός των δικαιούχων στον νέο γύρο θα είναι σίγουρα μικρότερος καθώς ακριβώς λόγω των αυξήσεων του 7,75% κάποιοι έχουν ήδη μηδενίσει από πέρυσι την προσωπική διαφορά και θα πάρουν κανονικά αύξηση από τις αρχές του 2024. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει θα είναι το ποσό. Η μείωσή του μπορεί να φτάσει και στο 50%. Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο η ενίσχυση να καταβληθεί νωρίτερα σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Με την πρώτη καταβολή τα χρήματα δόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: