15 Αυγούστου 2023

Νέα Φιλαδέλφεια – Κροάτης πρόεδρος για προφυλακισμένους χούλιγκαν: Τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου

   Νέα Φιλαδέλφεια – Κροάτης πρόεδρος για προφυλακισμένους χούλιγκαν: Τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος της Κροατίας

Νέες προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με την προφυλάκιση των 101 Κροατών μετά την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασε τη ζωή του ο Μιχάλης Κατσουρής.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κροατίας, από τη Γέλσα όπου βρέθηκε το το βράδυ της Δευτέρας, ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους, λέγοντας ότι οι οπαδοί της Ντιναμό είναι παγιδευμένοι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ελλάδα και πως οι ελληνικές αρχές του συμπεριφέρονται σαν παράσιτα, σκορπίζοντάς τους σε φυλακές «για να ξυλοκοπηθούν και να βιαστούν».

Ανεβάζει τους τόνους

Όπως μεταδίδουν κροατικά ΜΜΕ, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα  σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό βρίσκεται στα όρια του δικαίου του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα».

«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», συνέχισε ο Μιλάνοβιτς, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μετά από πέντε ημέρες κράτησης οπαδών χωρίς εξήγηση, δεν έγινε κατορθωτό να προσδιορίσουν οι ελληνικές αρχές ποιος ήταν υπεύθυνος.

«Έχεις πέντε μέρες για να διαχωρίσεις τους ταραξίες από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους υπό κράτηση και τους σκορπίζεις (σε φυλακές) σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ξυλοκοπηθούν και να βιαστούν.  Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρόεδρος.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν εντάξει εάν κρατούνταν 5 ή 10 από τους 100, αλλά τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου.

«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 άτομα για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε..in.gr

Γεραπετρίτης: Αντικειμενική η Δικαιοσύνη για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Σημειώνεται πάντως ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της στην Κροατία για την εξιχνίαση των γεγονότων και συγκεκριμένα ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων. Κάτι που δήλωσε στον ομόλογό του της Κροατίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την μεταξύ τους επικοινωνία.

Από την πλευρά του ο κροάτης υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του Έλληνα φιλάθλου, καταδίκασε τη συμμετοχή των Κροατών φιλάθλων στα επεισόδια και εξέφρασε την πίστη του ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ένωση Δικαστών: Ευθεία παρέμβαση και προσβολή των θεσμών

Υπενθυμίζεται ότι ηχηρή απάντηση στον πρόεδρο της Κροατίας για ανάλογες δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες μέρες έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνοντας ότι: «συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης»..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: