Στην Αθήνα έφτασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα στην Αθήνα, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Δυτική Συμμαχία και αποτελεί ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης από την πλευρά του Κιέβου για την στήριξη που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής.

.Ζελένσκι: «Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την στήριξη»

Κοινές δηλώσεις παραχώρησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί βίαιη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας στο Κίεβο. Ανακοίνωσε δε πως υπογράφθηκε κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. «Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην τεράστια προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας», σημείωσε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «τα εγκλήματα πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας», να τιμωρηθούν από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. «Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζελένσκι από πλευράς του ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη και την προσοχή που έχει δείξει στην Ουκρανία. «Συζητήσαμε ορισμένες προτεραιότητες: Πληροφόρησα για την κατάσταση μάχης, για τους Ρώσους τρομοκράτες και τις ανάγκες μας. Χρειάζονται οι πιλότοι μας εκπαίδευση για τα F-16», είπε ο κ. Ζελένσκι.