19 Αυγούστου 2023

Κοροναϊός: Παίζει ρόλο σε ποιο χέρι γίνεται το εμβόλιο; – Τι λέει νέα έρευνα


 Η μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα των ατόμων με την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι ήταν καλύτερα στη δέσμευση των πρωτεϊνών ακίδας του κοροναϊού

 Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνετε μία πρόσφατα ενημερωμένη δόση εμβολίου για τον κοροναϊό, ίσως θελήσετε να επιλέξετε προσεκτικά το χέρι στο οποίο θα σας κάνουν την ένεση.

Και αυτό, γιατί η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι ισχυρότερη εάν το αναμνηστικό εμβόλιο γίνει στο ίδιο χέρι με το τελευταίο εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου στο περιοδικό eBioMedicine, σύμφωνα με το CNN.

«Η ερώτηση φαίνεται τόσο κοινότοπη, τόσο τετριμμένη που κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί να την κάνει», δήλωσε η Μαρτίνα Σέστερ, βιολόγος και επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Ιατρικής Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σάαρλαντ στη Γερμανία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα 303 ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο mRNA, καθώς και ένα ενισχυτικό εμβόλιο. Δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση, ο αριθμός των «δολοφόνων» Τ-λεμφοκυττάρων ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους που έκαναν και τις δύο δόσεις στο ίδιο χέρι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά τα κύτταρα, που επιτίθενται και καταστρέφουν τα άλλα κύτταρα τα οποία στοχεύουν, ήταν παρόντα στο 67% των περιπτώσεων που τα εμβόλια έγιναν στο ίδιο χέρι και μόνο στο 43% σε άτομα που έκαναν τις ενέσεις τους σε διαφορετικά χέρια, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Λώρα Ζίγκλερ, φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ.

«Είναι απολύτως συναρπαστικό, γιατί αυτό είναι ένα θέμα σαφώς υπό μελέτη», δήλωσε ο Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ και πρώην ιατρικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Εθνικού Ιδρύματος για Λοιμώξεις.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη μελέτη παρόμοια με αυτή με άλλα εμβόλια», είπε ο Σάφνερλ, προσθέτοντας πως «είναι λογικό ότι η θέση της ένεσης θα έκανε τη διαφορά».

Τα κύτταρα που παρέχουν την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται σε τοπικούς λεμφαδένες, εξήγησε. Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα, σε σημεία όπως ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και οι μασχάλες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτούς τους λεμφαδένες επαναδιεγερθούν στο ίδιο σημείο, υπάρχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, ανέφερε η μελέτη.

Καλύτερα αντισώματα, αλλά…

Ωστόσο και παρότι η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η λήψη του εμβολίου στο ίδιο χέρι έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας προστασία, σημείωσε ο Σάφνερ.

«Δεν θα το γνωρίζαμε αυτό, αν δεν κάναμε μια πολύ μεγαλύτερη κλινική μελέτη με παρακολούθηση πραγματικών λοιμώξεων», πρόσθεσε.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι σημαντικά για την ταχεία καταστροφή του ιού, αλλά τα αντισώματα είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα των ατόμων με την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι ήταν καλύτερα στη δέσμευση των πρωτεϊνών ακίδας του ιού.

Παρόλο που υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο στην προστασία και αυτή η μελέτη είναι μικρή, ο Σάφνερ λέει ότι αξίζει τον κόπο να λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα όταν πάμε για το επόμενο εμβόλιό μας..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: