17 Αυγούστου 2023

Εθνική οδός: Απίστευτη ταλαιπωρία με χιλιάδες εγκλωβισμένα οχήματα – Άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα

 Εθνική οδός: Απίστευτη ταλαιπωρία με χιλιάδες εγκλωβισμένα οχήματα – Άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα

Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης του βυτιοφόρου με 7 τόνους υγραέριο που τυλίχθηκε στις φλόγες στις 12 το μεσημέρι - 15χλμ οι ουρές - Άνοιξε και πάλι η παλαιά εθνική οδός

Απίστευτη πολύωρη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω του ατυχήματος που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο ύψος της Κακιάς Σκάλας όταν τυλίχθηκε στις φλόγες βυτιοφόρο με 7 τόνους υγραέριο.

Από εκείνη την ώρα η εθνική οδός είναι κλειστή με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένα και ακινητοποιημένα χιλιάδες οχήματα που σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων και των Μεγάρων τόσο στη νέα όσο και στην παλιά εθνική οδό.

Άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ άνοιξε και πάλι η παλαιά εθνική οδός ενώ μισή ώρα αργότερα άνοιξε και το ρεύμα προς Αθήνα της νέας εθνικής οδού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της επιχείρησης για την απομάκρυνση του βυτιοφόρου με την μετάγγιση του υγραερίου σε άλλο βυτιοφόρο.

Μοιράζουν νερό στους εγκλωβισμένους

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους πυροσβέστες να μοιράζουν μπουκάλια με νερό σε οδηγούς και επιβάτες που για ώρες παρέμεναν κάτω από τον καυτό ήλιο και την ζέστη.

Την ίδια ώρα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού όπου είναι εγκλωβισμένα τα οχήματα προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους χρειαστεί.

Ευάλωτοι πολίτες, όπως έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από το μποτιλιάρισμα και να μεταφερθούν με ασφάλεια, την ώρα που η ΕΜΑΚ έχει αναλάβει την προμήθεια των εγκλωβισμένων οδηγών και επιβατών με νερό.

Πολλοί από τους οδηγούς έχουν εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους και έχουν βρει καταφύγιο στον ΣΕΑ Μεγάρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η διαδικασία της μετάγγισης του αερίου από το βυτιοφόρο που τυλίχθηκε στις φλόγες, είναι μια δύσκολη επιχείρηση και δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί.

Έπειτα, γερανοφόρο όχημα θα ρυμουλκήσει το καμένο βυτίο και αφού επιβεβαιωθεί, από τις αρμόδιες Αρχές, ότι ο δρόμος είναι «καθαρός», θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των εκατοντάδων οχημάτων, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

Η κυκλοφορία ΙΧ, φορτηγών και μηχανών διεξάγεται από την παλαιά Εθνική οδό, ωστόσο και εκεί εντοπίζονται προβλήματα, καθώς ο όγκος των οχημάτων που τη διασχίζουν είναι μεγάλος.

Η ενημέρωση της Αστυνομίας

Για την κατάσταση που επικρατεί στην εθνική οδό εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛΑΣ στις 8 το βράδυ που αναφέρει τα εξής:

«Από τις 12:30 σήμερα -εξαιτίας πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων- διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της  Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου: στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο από το 42 χλμ, και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από το 50,5 χλμ.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα χρονοβόρας και ευαίσθητης διαδικασίας απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού (υγροποιημένο αέριο), που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, και της υψηλής επικινδυνότητας, που προκύπτει από την προσέγγιση τυχόν οχημάτων, έως το πέρας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οι οδηγοί παρακαλούνται να επιδείξουν υπομονή και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Από τα διόδια Ελευσίνας γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Αθήνα. Ομοίως, από τα διόδια Καλαμακίου γίνεται αναστροφή των οχημάτων προς Κόρινθο. Σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ενεργοποιήθηκαν, επίσης, τα ανοίγματα έκτακτης ανάγκης στο 60 χλμ. και 36 χλμ. -αντίστοιχα- της Ν.Ε.Ο., Αθηνών-Κορίνθου προκειμένου να οδηγηθούν τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τα δε ακινητοποιημένα  με αναστροφή κατευθυνθήκαν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας αντίθετα, για να επιτευχθεί η αποφόρτιση.

Σε όλες τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μωρέα, και της Γέφυρας προβάλλονται μηνύματα, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς οι οδηγοί χρήστες των Οδών. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονται προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διέρχονται.

Συνιστάται στους οδηγούς, όσοι κινούνται από Κόρινθο να χρησιμοποιούν την Παλιά Εθνική Οδό, αλλά και το εναλλακτικό δρομολόγιο Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο-Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο όσοι κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο.

Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων τροφοδοτούν με νερό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί τους εγκλωβισμένους στα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Παρακαλούμε για την υπομονή των οδηγών, καθώς η ασφάλεια και η προστασία του πολίτη αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό της συνδράμει με κάθε τρόπο και μέσο, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες».in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: