24 Αυγούστου 2023

Τι πήγε στραβά και ξέφυγαν οι φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Η εξήγηση της κυβέρνησης και οι αιχμές για τις αιτίες


Αν και τα εναέρια μέσα ήταν αυξημένα κατά έξι και ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών είναι μεγαλύτερος από ποτέ, δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί ούτε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και στο δάσος της Δαδιάς, η οποία καίει εδώ και 4 ημέρες, ούτε η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας που έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και απώλειες περιουσιών. Τι δεν πήγε καλά;

Ο προβληματισμός είναι έντονος στην κυβέρνηση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, τόσο στον Έβρο, όπου η φωτιά που έπιασε στο πευκόφυτο δάσος της Δαδιάς ενώθηκε με αυτήν της Αλεξανδρούπολης, "φτιάχνοντας" ένα μέτωπο μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα, όσο και στην Πάρνηθα, με τις περιοχές της Χασιάς και της Φυλής να κατακαίγονται.

Οι πυρκαγιές σε Έβρο και Πάρνηθα, ακολούθησαν εκείνες της Ρόδου αλλά και της Σαρωνίδας, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, που βλέπει ότι είναι αναγκαίες άμεσες αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την καλύτερη αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, όπου όπως όλα δείχνουν, θα είναι φαινόμενο συνεχές και στη συνέχεια του καλοκαιριού.

Ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων στην Πολιτική Προστασία βρέθηκε η πρόταση για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα από ότι προβλέπεται τώρα, ενώ αναπτύχθηκε ο προβληματισμός για το εάν πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια στην πρόληψη (διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών, επιπλέον μηχανήματα, προσλήψεις) ή στην καταστολή με επιπλέον εναέρια μέσα.

"Όλα αυτά θα συζητηθούν με ηρεμία όταν κλείσει αυτός ο κύκλος, αφού και την ερχόμενη εβδομάδα η πρόβλεψη του καιρού δίνει υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν νέα μέτωπα", λεει στο TheTOC κυβερνητικό στέλεχος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. "Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων", είπε ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πώς εξηγούν το πύρινο φαινόμενο

Αν και η μεταφορά των ασθενών του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έγινε με επιτυχία, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς, η φωτιά παραλίγο να φθάσει μέχρι τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ το πευκόφυτο δάσος της Δαδιάς καίγεται για δεύτερη φορά.

Οι πληροφορίες περί εμπρησμού, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, ερευνάται από τις αρχές, ενώ στον Έβρο βρίσκεται και κλιμάκιο της ΕΥΠ, καθώς οι παράλληλες φωτιές σε Έβρο και Ροδόπη, προκαλούν ανησυχία. Πάντως κυβερνητικά χείλη διερωτώνται για το πως έπιασαν ξαφνικά 15 εστίες στη Ροδόπη και συνολικά περισσότερες από 50 στην Βόρεια Ελλάδα.

Οι καταγγελίες που μιλούν για αφύλαχτα περάσματα από τα οποία περνούν παράνομοι μετανάστες, προκειμένου να φθάσουν στην Αλεξανδρούπολη, έγιναν από τοπικούς παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη επιτήρηση.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανοίχτηκαν μεγαλύτερες και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες, η απάντηση από αρμόδια στελέχη είναι κατηγορηματική: Ζώνες υπήρχαν αλλά η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια που τις περνούσε. Στελέχη της πυροσβεστικής με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο, λένε ακόμη ότι το γεγονός ότι δεν έχει βρέξει απο τις 15 Ιουνίου, σε συνδυασμό με τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα, έτοιμο ανα πάσα στιγμή να εκραγεί.

Οι φετινές δυνάμεις

Οι δυνάμεις που βρίσκονται επι ποδός για την κατάσβεση των πυρκαγιών αγγίζουν τις 14.040 άτομα. Τα οχήματα φέτος είναι 3.654 οχήματα και 89 τα εναέρια μέσα.

Από τη δύναμη πυρόσβεσης 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες.

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο που παρουσιάστηκε στον Κυριάκο Μητσοτακη προ ολίγων μηνών περιλαμβάνονται 89 εναέρια μέσα έναντι 83 το 2022 και 61 το 2019. Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού. Μάλιστα, είναι μεγαλύτερος από τα 3.410 οχήματα του 2022, κατά 244 οχήματα.

Ομως και αυτή η μεγαλύτερη δύναμη κατάσβεσης αποδείχθηκε ανεπαρκής.thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: