28 Αυγούστου 2023

Φωτιά στον Έβρο: Ελεύθεροι χωρίς όρους όλοι οι μετανάστες – Κατέπεσαν οι κατηγορίες των αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» για εμπρησμό


Κατέπεσαν οι κατηγορίες των «σερίφηδων» του Έβρου για τους μετανάστες που είχαν κλείσει στο τρέιλερ - κλουβί.

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν όλοι οι μετανάστες που κατηγορούνταν από τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» για εμπρησμό στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης αφέθηκαν ελεύθεροι οι οκτώ Σύριοι και ένας με καταγωγή από το Πακιστάν, όπως είχε γίνει και με τους τέσσερις Πακιστανούς την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι οι 13 μετανάστες κρατούνταν από τις Αρχές, όπως είχε τονίσει το in σε ρεπορτάζ του, όχι με βάση κάποιο στοιχείο, αλλά εξαιτίας των καταθέσεων των τριών «σερίφηδων» που επιχείρησαν να κατασκευάσουν ενόχους για να ρίξουν την ευθύνη για τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές στον Έβρο και τη Ροδόπη.

«Οι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά από μια διαδικασία που κράτησε πολλές ώρες, ξεκίνησε πριν από τις 12 το μεσημέρι και κράτησε μέχρι τις 21:30 το βράδυ. Κανένας τους δεν είχε γνωστή κατοικία στη χώρα κάτι που ενίσχυε το επιχείρημα ότι η κατηγορία που τους βάραινε ήταν έωλη. Μετά την απόφαση όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι, αν και πολύ κουρασμένοι. Μιλάμε για ανθρώπους με οικογένειες, με παιδιά, ένας είχε προβλήματα υγείας. Στις απολογίες τους στις αρχές οι άνθρωποι περιέγραψαν τι έχουν περάσει στη ζωή τους, αλλά και τι πέρασαν κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού», δήλωσε στο in ο Γιάννης Πατζανακίδης, ένας από τους δικηγόρους των μεταναστών.

«Θύματα και μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών»

Ο κ. Πατζανακίδης και η Αικατερίνη Γεωργιάδου, επίσης δικηγόρος των μεταναστών, στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν: «Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρουν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο».

Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι τρεις αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες»

Αντίθετα, οι τρεις αυτόκλητοι «πολιτοφύλακες» έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες αφορούν στη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας την Παρασκευή 25/8 ο Βασίλης Δεμίρης, συνήγορος του 45χρονου ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος να έλκει το τρέιλερ, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου», συμπλήρωσε.

Είχαν κλείσει τους μετανάστες σε τρέιλερ – κλουβί

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις μετά το βίντεο που ανέβασε στο Facebook ένας από τους τρεις συλληφθέντες «πολιτοφύλακες» όπου «διαφήμιζε» ότι είχε κλείσει 25 «κομμάτια» στο τρέιλερ – κλουβί.

Η εικόνα των τρομαγμένων ανθρώπων μέσα στην κινητή φυλακή ήταν σοκαριστική.

 Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό – Νέος «σερίφης» αιχμαλώτιζε μετανάστες

Όπως καταγγέλλουν τις τελευταίες ημέρες αντιρατσιστικές οργανώσεις και κόμματα, το άγριο περιστατικό με τους τρεις αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» δεν είναι μεμονωμένο.

Στην Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης μαζί με τον δικηγόρο του εμφανίστηκε ο νέος «σερίφης» που ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφήμιζε ότι είχε αιχμαλωτίσει τέσσερις μετανάστες.

Η Αστυνομία τον αναζητούσε μετά την ανάρτησή του.

Ο αυτόκλητος «πολιτοφύλακας» είχε αιχμαλωτίσει, με τη βοήθεια συνεργών του, τέσσερις μετανάστες, με τον έναν τουλάχιστον να φαίνεται σε κακή κατάσταση στο βίντεο.

«Άλλους τέσσερις, άλλους τέσσερις καλούς επενδυτές… », ακούγεται να λέει στο βίντεο ο ίδιος, ενώ κάνει λόγο για την «απουσία των αρχών».

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι μετά τη σύλληψή τους, κάτι για το οποίο θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις η Πολιτεία και η Αστυνομία.

.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: