2 Αυγούστου 2023

H Δικαιοσύνη στηρίζει το «κίνημα της πετσέτας» – Απελευθέρωση των παραλιών από την αυθαιρεσία και την κερδοσκοπία

   H Δικαιοσύνη στηρίζει το «κίνημα της πετσέτας» – Απελευθέρωση των παραλιών από την αυθαιρεσία και την κερδοσκοπία

Παρέμβαση εισαγγελέα για όσα καταγγέλλονται για παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρηματίες στην Πάρο - Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις αυθαίρετες καταλήψεις παραλιών από επιχειρήσεις μετά τις «νίκες» στη Μύκονο, αγώνα που στήριξε αναδεικνύοντας το θέμα το in.

Τεράστια beach bar που με «το έτσι θέλω» καταλαμβάνουν την παραλία με ξαπλώστρες και τη μετατρέπουν σε ιδιωτική, στήνουν ενίοτε φράχτες, βάζουν μπράβους για face control και άλλες αδιανόητες εντελώς παράνομες και αντισυνταγματικές πρακτικές τείνουν να γίνουν καθεστώς και «κανονικότητα» σε όλα τα μεγάλα τουριστικά νησιά με την κατάσταση σε Μύκονο και Πάρο να έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Εξαγριωμένοι -δικαίως- πολίτες οργανώνονται και διεκδικούν το αυτονόητο: την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία που αποτελεί βάσει του Συντάγματος δημόσια περιουσία. Κοινώς ανήκει εξίσου σε όλους. Οι πρώτες μάχες δόθηκαν στη Μύκονο, αγώνας που το in στήριξε από την αρχή αναδεικνύοντας το μέγεθος της παρανομίας και στηρίζοντας τα αιτήματα της τοπικής και -όχι μόνο- κοινωνίας.

Και το σημαντικό είναι ότι κερδήθηκαν. Παράνομοι φράχτες έπεσαν, αυθαίρετα γκρεμίστηκαν, παραλίες ξανάγιναν δημόσιες. Ο Πάνορμος θυμίζει εποχές 80΄s, λένε κάτοικοι και επισκέπτες της Μυκόνου.

Με χειροπιαστή απόδειξη ότι το αυτονόητο δεν έχει γίνει ακόμη ανέφικτο στη χώρα αυτή, τη σκυτάλη της αντίστασης στην εμπορευματοποίηση των πάντων και στην αυθαιρεσία, παίρνει η Πάρος που σταδιακά «μυκονιάζει», όπως εύστοχα σχολίασε πρόσφατα ο Λάκης Λαζόπουλος. Πολίτες αντιδρούν και γεννιέται το «Κίνημα της Πετσέτας».

Στο πλευρό τους και η Δικαιοσύνη με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρεμβαίνει σήμερα μετά τις καταγγελίες σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, ζητώντας την πιστή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου της ανώτατης εισαγγελικής αρχής με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες.

Η εν λόγω εγκύκλιος (ΕΓΚ. 2023) με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι», δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023. Είχε προηγηθεί η ενδελεχής έρευνα του in με χειροπιαστά στοιχεία για το όργιο αυθαιρεσίας στη Μύκονο και η έντονη κινητοποίηση πολιτών, για τους οποίους φαίνεται ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» σχετικά με την μαφιόζικη συμπεριφορά συμφερόντων που λυμαίνονται το νησί, μετά τον ξυλοδαρμό και την επίθεση σε αρχαιολόγους που τόλμησαν να βάλουν εμπόδιο σε νέες αυθαιρεσίες.

Το κίνημα της πετσέτας

Αγανακτισμένοι κάτοικοι της Πάρου ίδρυσαν την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες / Save Paros Beaches» και προχωρούν σε διαμαρτυρίες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματίες.

Οι πρωτοβουλίες των κατοίκων της Πάρου αλλά και άλλων νησιών να «σώσουν» τις αμμουδιές από τις ξαπλώστρες και τις αυθαίρετες κατασκευές των beach bar ονομάστηκε συμβολικά «το κίνημα της πετσέτας».

«Το κίνημα της πετσέτας» περιγράφει την κανονικότητα των περασμένων ετών, που για να κάνεις μια βουτιά στη θάλασσα και να πιεις τον καφέ σου δίπλα στο κύμα, αρκεί να είχες μια πετσέτα. 

 Τι συμβαίνει στην Πάρο και πώς τεκμηριώθηκαν οι παρανομίες στις παραλίες

Όπως εξήγησε ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ, η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης.

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε.

Ο κ. Στεφάνου είναι μεταξύ των ατόμων που συνέβαλαν ώστε η Κίνηση Πολιτών να δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο απεικονίζονται σχεδόν όλες οι συμβάσεις του 2022 για beach bars, με τις ακριβείς συντεταγμένες για τα όρια που έπρεπε να λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Τα όρια αυτά αποτυπώνονται πάνω σε αεροφωτογραφίες, αποτελώντας αδιάψευστα τεκμήρια για το τι ακριβώς συμβαίνει, «προκειμένου κανείς υπεύθυνος να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε».

Σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας η επιτυχία είναι ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.

Σε δράσεις της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες», τα μέλη της διαμαρτύρονται σε παραλίες του νησιού –προς το παρόν στη Σάντα Μαρία και το Μαρτσέλο- με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας»w.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: