2 Σεπτεμβρίου 2023

Σ. Φάμελλος: Οι καμένες εκτάσεις είναι τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της 20ετίας

 

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι είναι τραγική. Οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας είναι τετραπλάσιες από τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Η πυρκαγιά στον Έβρο καίει για δεκατέσσερις ημέρες και δεν φαίνεται προοπτική οριοθέτησης.

Ήδη έχει καταστραφεί ο κεντρικός πυρήνας της προστατευόμενης περιοχής, που ήταν μοναδική. Το δάσος της Δαδιάς δεν θα το ξαναδούμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε σημερινή του συνέντευξή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε πως «είναι ήδη η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης με βάση τις καταγραφές των τελευταίων είκοσι χρόνων» και χαρακτήρισε «ανησυχητικό» ότι «η κυβέρνηση δεν δέχτηκε ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη που οδήγησαν στις πυρκαγιές».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης του κ. Μητσοτάκη και στη διάψευση σειράς δεσμεύσεων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια: «Ζητήσαμε εξηγήσεις για τη διάψευση των δηλώσεων ”περί ετοιμότητας” του κ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου. Ζητήσαμε στοιχεία και αποδείξεις για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Δαδιά, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία δεν κατατέθηκαν, όπως θα όφειλε. Συντηρούνται έτσι σενάρια συνωμοσιολογίας και εμπρησμών από πρόθεση. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει συνολικά την ευθύνη για την προστασία της χώρας».

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και επιμένει για μια ισχυρή Πολιτεία, με δομές, στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα αξιολογείται, με τα κατάλληλα μέσα και τεχνογνωσία: «Είναι απαραίτητο και στην περιβαλλοντική πολιτική αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, όπως για παράδειγμα στην υγεία», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, η οποία εξακολουθεί να σαρώνει την αγορά, ιδίως σε καύσιμα και τρόφιμα: «Οι πρωτοβουλίες μας με τις πρόσφατες συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει και αφορά όχι μόνο τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται, αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση περιορίζεται στο Market Pass και στα καλάθια του νοικοκυριού και όχι στον έλεγχο της αγοράς».

Για το θέμα των κερδών των τραπεζών είπε πως «προφανώς και ένα μεγάλο θέμα που πιέζει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα αλλά και τα νοικοκυριά είναι το κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τις ελληνικές τράπεζες στις τρεις πρώτες θέσεις κερδοφορίας της Ευρώπης και να υπάρχει τέτοια απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων. Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της κυβέρνηση και της Τράπεζας της Ελλάδας και αυτή η παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μία συνάντηση όπου απλά θα γίνουν συστάσεις. Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα και αλλαγές και είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη να πάρει και μέτρα αν δεν αλλάξει η πολιτική των τραπεζών».amna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: