10 Σεπτεμβρίου 2023

Φεστιβάλ Βενετίας 2023: Κέρδισε το Χρυσό Λέοντα ο Λάνθιμος

 Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία του «Poor Things».

«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια  ταινία», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαρίστησε τον συγγραφέα του βιβλίου Άλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων, στους οποίους  ο Έλληνας σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την σύντροφο του, Αριάν (Λαμπέντ), που «είναι πάντα  εδώ για μένα. Και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, τον χαρακτήρα της ταινίας – τη Μπέλα Μπάξτερ και βέβαια την Έμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα», τόνισε.

Ο Λάνθιμος ήταν φαβορί εξαρχής

Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Βενετίας

Τα άλλα βραβεία του Φεστιβάλ

Το Μεγαλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε ο Ryusuke Hamaguchi για το «Evil Does Not Exist», ενώ με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής βραβεύτηκε το «Green Border» της Agnieszka Holland.

Με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας βραβεύτηκε ο Matteo Garrone για το «Me Captain», ενώ το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου κέρδισαν οι Guillermo Calderon και Pablo Larraín για το «El Conde».

Στα βραβεία ερμηνείας, η Cailee Spaeny κέρδισε το Βραβείο Volpi Cup Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Πρισίλα Πρίσλεϊ στην ταινία της Σοφία Κόπολα, αλλά και ο Peter Sarsgaard (Memory) που βραβεύτηκε με το βραβείο Volpi Cup Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, ενώ το βραβείο Marcello Mastroianni Καλύτερου Νέου Ηθοποιού κέρδισε ο Seydou Sarr (Me Captain)..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: