20 Σεπτεμβρίου 2023

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21/9, για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Πανυγειονομική απεργία, εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, και όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και οι απασχολούντες στην ειδική αγωγή, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Η προκήρυξη της απεργίας, έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων η οποία ζητά την απόσυρσή του εργασιακού νομοσχεδίου.

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21/9

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την σχετική απόφαση έλαβε το γενικό συμβούλιό της. Και αυτό διότι το νομοσχέδιο «θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση».

Για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση.

«Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών», τονίζει. «Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Στην απεργία, συμμετέχουν και οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή. Κοινό αίτημα όλων η απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο εκτιμάται ότι «θα επιβάλλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας! Γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος.

Αντί να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κράτος να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς που βιώνουν για μία ακόμα φορά την πλήρη εγκατάλειψη, φέρνουν νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω, νομιμοποιώντας την διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα. Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. «Ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει την εντατικοποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: