1 Σεπτεμβρίου 2023

Διατροφή: Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο μας;

 

Τι χαρακτηρίζει μια διατροφή υγιεινή; Με μια μονάχα λέξη θα λέγαμε η ισορροπία.

Τι πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει το πιάτο μας; Βασικά χρώμα και ποικιλία. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό…

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο μας για να είναι υγιεινό

Φρούτα και λαχανικά- Το ½ του πιάτου μας

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας. Επιλέξτε φρέσκα και εποχής και μην ξεχνάτε ότι οι πατάτες δεν υπολογίζονται ως λαχανικά στο «πιάτο της υγιεινής διατροφής» λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στο σάκχαρο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως – Το ¼ του πιάτου μας

Σιτάρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα από το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και άλλα εξευγενισμένους κόκκους.

Πρωτεΐνη – Το ¼ του πιάτου μας

Τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι όλα υγιεινές πηγές πρωτεΐνης οι οποίες μπορούν να αναμειχθούν σε σαλάτες και να συνδυαστούν με λαχανικά.

Περιορίστε στο ελάχιστο το κόκκινο κρέας και αποφύγετε εντελώς τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον και το λουκάνικο.

Φυτικά έλαια – Με μέτρο

Επιλέξτε υγιεινές πηγές λίπους όπως το ελαιόλαδο και αποφύγετε τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια τα οποία περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά.

Μην ξεχνάτε επίσης πως ό,τι γράφει «με χαμηλά λιπαρά» δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και υγιεινό.

Εστιάζοντας στην ποιότητα

Ο τύπος υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι πιο σημαντικός από την ποσότητά τους αφού ορισμένες πηγές υδατανθράκων όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια είναι πιο υγιεινές από άλλες.

Τέλος, φροντίστε να αποφεύγετε ζαχαρούχα ροφήματα που αποτελούν μια σημαντική πηγή θερμίδων με μικρή διατροφική αξία. Αντί αυτών, πιείτε τον καφέ και το τσάι σας και πάνω από όλα παραμείνετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας αρκετό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: