21 Σεπτεμβρίου 2023

Συκώτι: Τα προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά


To συκώτι καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην πέψη των τροφών και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η καλή λειτουργία του είναι καθοριστική γι’ αυτό και δεν πρέπει να αδιαφορούμε στα ύποπτα συμπτώματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το συκώτι προκύπτει ωστόσο από την απουσία συμπτωμάτων. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί πάσχοντες από παθήσεις του ήπατος είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είτε είναι αρκετά συνηθισμένα – όπως η κόπωση και ο περιστασιακός κνησμός- γεγονός που καθυστερεί την πολύτιμη διάγνωση, με αποτέλεσμα το ήπαρ να υφίσταται στο μεταξύ, σοβαρή βλάβη, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Συκώτι: Τα προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο 

Οι παθήσεις του ήπατος, συχνά δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αγνοούν την κατάστασή τους. Yπάρχουν ωστόσο, πέντε προειδοποιητικά σημάδια της ηπατικής νόσου τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να εντοπιστούν στο πρόσωπο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της λιπώδους νόσους του ήπατος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξή της που οδηγεί στη δημιουργία ουλών και ηπατική ανεπάρκεια.

Έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο παγκόσμιο συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Σικάγο, προειδοποίησε ότι πάνω από ένας στους τρεις ενήλικες ζουν με ηπατική διαταραχή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ή διαβήτη τύπου 2.

Γνωστή ως λιπώδης νόσος του ήπατος, μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, για τα οποία συχνά ευθύνεται ο τρόπος ζωής.

Σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο Romesh Angunawela, υπάρχουν πέντε προειδοποιητικά σημάδια λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορούν να εντοπιστούν στο πρόσωπο.

Αν και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην έναρξη της ηπατικής ανεπάρκειας.

  • Κίτρινο δέρμα και κίτρινα μάτια (ίκτερος)
  • Κόκκινο δέρμα
  • Ευρυαγγείες ή αραχνοειδείς φλέβες
  • Ροδόχρους ακμή
  • Κηρώδες εξάνθημα

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται στην έναρξη της ηπατικής ανεπάρκειας και δείχνουν ότι το σώμα σας προσπαθεί να απομακρύνει τα απόβλητα.

«Ο ίκτερος στο δέρμα και στα μάτια εμφανίζεται λόγω των αυξανόμενων επιπέδων χολερυθρίνης στο σώμα», λέει ο γιατρός.

Όταν το συκώτι  δεν λειτουργεί σωστά, η χολερυθρίνη δεν απελευθερώνεται σωστά.

Τα υψηλά επίπεδα της καστανοκίτρινης χρωστικής ουσία της χολής προκαλούν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και του λευκού των ματιών.

«Εάν ανησυχείτε για την υγεία του ήπατός σας, συμβουλευτείτε γιατρό. Τα συμπτώματα στα μάτια εντοπίζονται στα προχωρημένα στάδια της ηπατικής νόσου, επομένως πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσετε κάτι που σας ανησυχεί» λέει ο Δρ. Angunawela.


Δεν υπάρχουν σχόλια: