2 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

 


Φασόν και νέες ιδέες.

Εγιναν τα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου Ντούμου. Δεν μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε  για μια παλλαϊκή συγκέντρωση αλλά για μια συνάντηση  366 υποψηφίων συν γυναιξί και τέκνοις ως βάση ,συν το πλήθος που δεν ήταν ευκαταφρόνητο και δήλωσε ευαρέσκεια στο συνδυασμό Πρότυπος Δήμος του Γιάννη Ντούμου.

***

Προσωπικά καθ' ότι είμαι δύσκολος ακροατής, δεν ενθουσιάζομαι από ομιλίες φασόν που έτυχε να ακούσω πολλές φορές από πολλούς υποψηφίους δημάρχους σε βάθος πενηντακονταετίας. Το "θα" και το "εαν" ενοχλούσαν πάντα το οπτικο-ακουστικό μου σύστημα. Θέλω ν' ακούω το πως, που, πότε και γιατί.

***

Μια υποτονική ομιλία λοιπόν και η χθεσινή, προγραμματικές δηλώσεις με γενικότητα, αοριστία, με ...νιφάδες  και χρώμα παλαιότερων ομιλιών αλλά κι ένα επικοινωνιακό μη ...σόου κατώτερο των προσδοκιών ενός πιο απαιτητικού κοινού.

***

Δυστυχώς ακόμη στη χώρα μας μιλάμε για μεγάλα έργα  εννοώντας τις ασφαλτοστρώσεις, το μπάλωμα μιας γούρνας, το συμμάζεμα  πέντε αδέσποτων και τα κράσπεδα που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί τουλάχιστον πενήντα - εκατό χρόνια πριν.

***

Μιλάμε όλοι για ποιότητα ζωής μη τολμώντας να το συνδέσουμε με τον τρόπο ζωής του πολίτη, την ανέχεια, τη φτώχεια, το μαρασμό,  αποφεύγοντας και τον παραμικρό υπαινιγμό για τις δυνατότητες παρέμβασης ενός δήμου στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. 

***

Ως επίχρισμα στη διαλειπόμενη ελαφρότητα έρχεται η καραμέλα ενός ταλαιπωρημένου  πολιτισμού που διανθίζεται με χορούς και πανηγύρια. Διαχρονικό αντικαταθλιπτικό των μαζών. Αρτον και θεάματα αλλά άνευ άρτου ουκ εστίν θέαμα.

***

Το έλλειμα πολιτικής για την ανάπτυξη το διαπίστωσα και στην χθεσινή ομιλία.Είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσω και στους επόμενους.Η εποχή προγραμμάτων φασόν πέρασε. Τόπο στην έμπνευση και νέες ιδέες.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: