16 Σεπτεμβρίου 2023

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για αναμόρφωση του κράτους μετά τις καταστροφές - Αλλάζουν όλα στην Πολιτική Προστασία


 Η δύσκολη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση λόγω των καταστροφών από τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο, δεν θα μονοπωλήσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτακη, σήμερα στην ΔΕΘ, με τον Πρωθυπουργό να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν, παρά τα όσα τραγικά συνέβησαν στα χωριά γύρω από την Λάρισα και την Καρδίτσα από την κακοκαιρία Daniel.

Άλλωστε και οι μεταρρυθμίσεις, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, συνδέονται με την ανασυγκρότηση του κράτους που είναι το βασικό διακύβευμα της κυβέρνησης, η οποία έριξε όλο το βάρος της προεκλογικής της καμπάνιας στις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν ώστε να "γίνουμε Ευρώπη".

Μεταρρύθμιση στην καθημερινότητα

Ετσι, εκτός από το τι έγινε και τι δεν έγινε στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα ώστε η χώρα να προχωρήσει στον τομέα της πρόληψης -για να προλαβαίνει την καταστροφή- μεγάλο μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα εστιαστεί στις μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένες πολιτικές που θα ανακοινωθούν σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μέτρα που βάζουν φρένο σε χρόνιες παθογένειες της δικαιοσύνης, της υγείας, της παιδείας, αλλά και στην οικονομία με επίκεντρο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτήν την ομιλία, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι ότι θα ανακοινωθούν και αλλαγές σε δομές που χρειάζονται μεταρρύθμιση και δεν θα πρόκειται για κάτι γενικόλογο.

Στόχος αυτής της ομιλίας, μιας και το καλάθι που θα κρατάει ο Πρωθυπουργός θα είναι ..ελαφρύ, είναι να καταδείξει ότι όσα υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, πείθοντας τους ψηφοφόρους οτι είναι η μόνη που μπορει να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις, θα γίνουν με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα. Το σύνθημα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα ειναι "Μεταρρύθμιση στην καθημερινότητα". Με μέτρα που θα στηρίζουν το εισόδημα και θα χτυπούν την φοροδιαφυγή, που θα ανακουφίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά παράλληλα θα τους αξιολογούν, που θα δημιουργούν αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, επιταχύνοντας τις δικαστικές αποφάσεις.

"Μόνο η υπέρβαση από παθογένειες δεκαετιών θα σημάνουν τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, τον οποίο έθεσε ως στόχο ο Κ. Μητσοτακης στις προγραμματικές του δηλώσεις" συμπληρώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, μένει ωστόσο να δούμε τον χρόνο δράσης της κυβέρνησης, η οποία αν μη τι άλλο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται ότι καθυστέρησε, κυρίως στην πρόληψη. 

 Τομές και στην Πολιτική Προστασία

Προ ημερών συνεργάτες του Πρωθυπουργου έβαλαν τέλος στα σενάρια του ανασχηματισμού, υποστηρίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης σκέφτεται περισσότερο της αλλαγές στις δομές παρά στα πρόσωπα. Μία από τις δομές που όπως όλα δέχνουν θα αλλάξουν θα είναι αυτές που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία, για την οποία κρίνεται ότι πρέπει να αλλάξει μοντέλο λειτουργίας.

Σε αυτο το πλαίσιο, εκτός από τα τεχνολογικά μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την πρόβλεψη πυρκαγιάς ή πλημμύρας, ο Πρωθυπουργος θα ανακοινώσει την αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων, αναβάθμιση του 112 και του ενιαίου κέντρου διαχείρισης κρίσεων, εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, αλλά και μεγαλύτερη και πιο εύκολη διαδικαστικά εμπλοκή του στρατού στην μάχη για την πρόληψη και την καταστολή τέτοιων φαινομένων, όπου κατά γενική ομολογία ο στρατός λόγω της φύσης των εμπλεκομένων μερών του μπορεί εύκολα να λάβει και εκτελέσει οδηγίες των ανωτέρων του, χωρίς δεύτερη κουβέντα.w.thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: