7 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς εξηγείται η κτηνώδης συμπεριφορά του πληρώματος του Blue Horizon: Μήπως επειδή ήταν από τους αδύναμους της κοινωνίας;


 Πώς εξηγείται η απάνθρωπη συμπεριφορά του πληρώματος του Blue Horizon απέναντι στον 36χρονο Αντώνη; Πώς μπορείς να εξηγήσεις ότι το πλήρωμα όχι μόνο τον έσπρωξε στη θάλασσα αλλά και τον άφησε να πνιγεί;

Μια ερμηνεία έδωσε γράφοντας στο facebook ο γνωστός φιλελεύθερος διανοούμενος Γρηγόρης Φαρμάκης, επικεφαλής της εταιρείας Agilis SA. Η δική του απάντηση είναι, ότι τα μέλη του πληρώματος συμπεριφέρθηκαν έτσι αυταρχικά και απάνθρωπα γιατί "ο άνθρωπος έδειχνε ότι ήταν από τους αδύναμους της κοινωνίας". Ότι τον είχαν του χεριού τους.

Ενώ αν ήταν ένας καλοντυμένος κύριος που έδειχνε την κοινωνική του θέση, θα του συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Θα του μιλούσαν και στον πληθυντικό…και όχι μόνο δεν θα τον πετούσαν στην θάλασσα αλλά θα του έκαναν ευγενικά μια παρατήρηση ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στο καράβι τελευταία στιγμή.

Εγραψε ο Γρηγόρης Φαρμάκης:

"Έχω την υποψία ότι συμπεριφέρθηκαν έτσι αυταρχικά και απάνθρωπα γιατί ο άνθρωπος έδειχνε ότι ήταν από τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας. Όλοι δείχνουμε την κοινωνική μας θέση, με το ντύσιμο, τις κινήσεις, το στήσιμο, τον τρόπο ομιλίας, και όλοι είμαστε εκπαιδευμένοι να το διαβάζουμε στους άλλους σε δευτερόλεπτα.

Έχω, την οδυνηρή υποψία ότι αν ήμουν εγώ στην θέση του, θα μου λέγανε ένα "άντε-άντε" και θα με βοηθούσανε κιόλας να μην γλιστρίσω. Μπορεί να μου μιλούσαν και στον πληθυντικό. Αλλά εδώ ο άνθρωπος μάλλον έδειχνε ότι ήταν του χεριού τους. Μπορεί και να τον έκοψαν για "περίεργο" που θα δημιουργούσε προβλήματα με τους επιβάτες στο ταξίδι.

Σαν το τσιγκανάκι που σκοτώθηκε στην αυτόματη πόρτα εκείνου του εργοστασίου και το σκουντούσαν με το πόδι τους να δουν αν ζει. Που αν ήταν κανένα καλοντυμένο παιδάκι σαν τα δικά μας θα είχαν φέρει τον κόσμο πάνω-κάτω. Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω."

Ανάλογη ερμηνεία έδωσε σε ανάρτησή της και η Εριέττα Κούρκουλου:

Ένα παιδί έφυγε γιατί υπάρχουν κολλημένα μυαλά που προκειμένου να ασκήσουν την "εξουσία” τους (ο Θεός να την κάνει εξουσία) δεν λογαριάζουν κανέναν και τίποτα".

Ο Αντώνης είχε νοητική στέρηση, ήταν ανάπηρος

Η εκτίμηση ότι η συμπεριφορά του πληρώματος ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ο άτυχος Αντώνης δεν είχε κοινωνικό status αλλά ήταν ένας αδύναμος άνθρωπος, ενισχύεται από τις πληροφορίες που δημοσιεύουν χρήστες των social media που επικαλούνται πληροφορίες από την Κρήτη.

Όπως σημειώνει για παράδειγμα η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου:

"Ο Αντώνης Καρυώτης που έπνιξε το πλήρωμα του Blue Horizon, μου λένε από Κρήτη πως είχε νοητική καθυστέρηση. Ήταν ανάπηρος… ήταν από φτωχή οικογένεια κι ανεβοκατέβαινε συχνά. Έμπαινε πάντα τελευταία στιγμή στο πλοίο και τον γνώριζε το πλήρωμα. Μου λένε πως μάλλον δεν τον ήθελαν και για αυτό τον έσπρωξαν στη θάλασσα…. έχω αρρωστήσει…

Αφού τον δολοφόνησαν το πλοίο επιχείρησε να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του. Ξεφορτώθηκαν τον ανάπηρο κι επιχείρησαν να επιστρέψουν στην "κανονικότητα". Ήταν οι επιβάτες που κάλεσαν το λιμενικό..

Δεν θα ακούσετε να αναφέρεται η νοητική βλάβη του γιατί η αναπηρία είναι ταμπού. Γιατί τα κίνητρα πίσω από τα εγκλήματα που αφορούν ανάπηρους, υποδεικνύουν το μίσος απέναντι μας. Σε μια χώρα χωρίς δομημένες, εξατομικευμένες πολιτικές στην κοινότητα, οι άνθρωποι αφήνονται στη μοίρα τους μα πλέον είναι αργά για δάκρυα..

Όταν είσαι ανάπηρος, εκτελείσαι εν ψυχρώ και σε κοινή θέα. Η ζωή σου δεν μετράει. Ενοχλείς τους "κανονικούς".thetoc.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: