26 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Elias: Πού έχουν σημειωθεί προβλήματα


Iσχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία Elias που πλήττει την χώρα από το πρωί της Δευτέρας, ενώ το δεύτερο κύμα αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ.  Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη, όταν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Όπως είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο των έντονων και καιρικών φαινομένων, με τους κατοίκους να προσπαθούν να θωρακίσουν τις πόλεις υπό τον φόβο νέων πλημμυρών.

Πότε η κακοκαιρία θα πλήξει την Αττική

Σήμερα η κακοκαιρία θα πλήξει περισσότερο το Νότιο Ιόνιο και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα 25/09 και Τρίτη 26/09, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά)

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη 27/07 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Πίνακας μέσων ημερήσιων βροχοπτώσεων

Νέες καταστροφές άφησε στον διάβα της η κακοκαιρία Elias

Με την ΕΜΥ να προειδοποιεί ότι το επίκεντρο της κακοκαιρίας θα είναι η Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, οι κάτοικοι και οι αρχές έλαβαν τα μέτρα τους, τοποθετώντας σακιά με άμμο ως αναχώματα έξω από τα σπίτια τους. ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί Ένοπλες Δυνάμεις και Πολιτική Προστασία.

Ανησυχία για το νέο κύμα κακοκαιρίας υπάρχει και στην Καρδίτσα. Από το απόγευμα της Δευτέρας που ξεκίνησε η βροχόπτωση στο κέντρο της πόλης το κέντρο της Καρδίτσας βρίσκεται πλέον χωρίς ρεύμα.

Ποτάμια οι δρόμοι στα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα για ακόμα μια φορά πλήττονται έντονα από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Το βράδυ της Δευτέρας η κακοκαιρία Elias «έδειξε τα δόντια της» στον νομό με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί για ακόμα μια φορά σε ποτάμια.

Ο δρόμος της περιοχής Μπάρα ήταν από τους πρώτους που πλημμύρισαν, με το νερό να έχει καλύψει τα πάντα. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή Γαρδικάκι, σύμφωνα με το trikalanews..in.gr/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: