9 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί άργησαν τα Super Puma να πετάξουν στη Θεσσαλία; - Η αποκάλυψη της Καθημερινής


 Απορίες προκάλεσε η καθυστέρηση της παρέμβασης των ελικοπτέρων Super Puma, να σπεύσουν να πετάξουν και να απεγκλωβίσουν τους εγκλωβισμένους κατοίκους στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας.

Η επίσημη εκδοχή που δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ότι όλα ήταν διαθέσιμη αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεπαν την απογείωσή τους, αφού εκδηλώνοντας κεραυνοί και θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι για τους πιλότους.

Είναι όμως έτσι; Η αποκάλυψη της Καθημερινής δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση. Όπως έγραψε στην εφημερίδα ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης, από τα συνολικά 12 αεροσκάφη που διαθέτουμε, μόλις 2 έσπευσαν στην περιοχή αφού ήταν τα μόνα διαθέσιμα. Μάλιστα το ένα από αυτά αναγκάστηκε να έρθει από τη Χίο

Όπως σημειώνει η εφημερίδα: "Αν και θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για αποστολές Ερευνας και Διάσωσης, ειδικά κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούσαν στη Θεσσαλία, άλλωστε ήταν τα μοναδικά που κατάφεραν να "τρυπήσουν" τον καιρό και να φτάσουν στα χωριά που θάφτηκαν από τη λάσπη, εξαιτίας μιας σειράς λόγων που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες των εξοπλιστικών, τα πολύτιμα αυτά ελικόπτερα βαίνουν προς απαξίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην "Κ", από τα 12 Super Puma της 348 Μοίρας μόλις τέσσερα ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν καθώς τα υπόλοιπα είναι "κανιβαλισμένα" ή καθηλωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τα τέσσερα, μόλις τα δύο έχουν αρκετές διαθέσιμες ώρες πτήσης ώστε να μπορέσουν να πετάξουν σε αποστολές όπως αυτές που απαιτήθηκαν στην περίπτωση της Θεσσαλίας.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι στα τέσσερα ελικόπτερα που βρίσκονται σε πτήσιμη κατάσταση απομένουν λίγες ώρες μέχρι τη μεγάλη επιθεώρηση των 500 ωρών.

Η Πολεμική Αεροπορία "στερεύει" από λύσεις για τα Super Puma τα οποία είναι πολύ πιθανό να έχουν τη μοίρα των C-130 ή των Mirage 2000 που είτε απαξιώθηκαν μετά την πολυετή παραμονή τους στο έδαφος ή "κανιβαλίστηκαν" για ανταλλακτικά. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η υποστήριξη των ελικοπτέρων δόθηκε με outsourcing σε ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο το αεροπορικό Επιτελείο φαίνεται να απορρίπτει αυτή την επιλογή επικαλούμενο τις καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στις αποδόσεις των μέσων.

Το βασικό πρόβλημα πάντως, παραμένει η απουσία σύμβασης για την εν συνεχεία υποστήριξη (Follow On Support) των Super Puma. Η σύμβαση για τη FOS έχει κολλήσει μετά την αρνητική πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 13 Ιουλίου 2023 και τη δικαστική εμπλοκή με την ανάδοχο εταιρεία. Πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο επισημαίνουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που η υπόθεση έχει θετική έκβαση στα δικαστήρια και η σύμβαση υπογραφεί πριν το τέλος του έτους, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου ξεκινήσει η ροή ανταλλακτικών και διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υποστήριξη των ελικοπτέρων. Μέχρι τότε όμως, μια βλάβη μπορεί να καθηλώσει κάποιο από τα πολύτιμα μέσα και ουδείς θέλει να σκεφτεί τι θα γίνει στην επόμενη φυσική καταστροφή αν δεν πετάνε τα Super Puma.

Σε αναζήτηση "αντικαταστάτη"

Παράλληλα με τις διαδικασίες για την υπογραφή σύμβασης υποστήριξης, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης του νέου τύπου ελικοπτέρου που θα κληθεί να αντικαταστήσει τα θρυλικά Super Puma, τα οποία αναμένεται να ολοκληρώσουν την επιχειρησιακή τους ζωή το αργότερο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει στα χέρια της τρεις προτάσεις, την ιταλική για το ΜΗ-139, την αμερικανική για το Blackhawk με την τοποθέτηση εξοπλισμού SAR και την πρόταση των Γάλλων για μερική αναβάθμιση των υφιστάμενων Super Puma.thetoc.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: