25 Οκτωβρίου 2023

Τα συχνά προβλήματα που απειλούν τα πόδια

Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι κατά μέσον όρο, ο άνθρωπος εκτελεί 8,000 με 10,000 βήματα την ημέρα.

Με άλλα λόγια δηλαδή, καθένας από εμάς  πραγματοποιεί  βαδίζοντας κατά τη διάρκεια της ζωής του, τέσσερις φορές το γύρο της γης. Κι όμως, η υγεία των ποδιών μας, αυτού του τόσο σημαντικού μέρους του ανθρωπίνου σώματος, συχνά παραβλέπεται.


Τα πόδια μας, είναι ένα αριστούργημα βιολογικής μηχανικής. Οι λειτουργικές τους ικανότητες είναι εκπληκτικές.

Η δύναμη, η ελαστικότητα και η ευλυγισία που τα χαρακτηρίζει, τους επιτρέπει να μεταφέρουν και να αντέχουν τεράστια βάρη και πιέσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Για να αντιληφθούμε την σημασία της υγείας των ποδιών και την αξία της Ποδιατρικής - Ποδολογίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πόδια μας αποτελούν μια πραγματικά πολύπλοκη κατασκευή η οποία αποτελείται : από  26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους, 19 μυς και τένοντες, ενώ παράλληλα οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά ενάντια στους νόμους της βαρύτητας. Τα 52 οστά των 2 ποδιών αποτελούν αριθμητικά το 25% όλων των οστών του σώματος. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο.

Όπως μας λένε διάφορες έρευνες, το 75%  περίπου των ανθρώπων, θα παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους προβλήματα στα πόδια τους (διαφορετικού βαθμού και σοβαρότητας) !
Η συχνότητα των προβλημάτων των ποδιών είναι 4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Να σημειώσουμε εδώ ότι περίπου το 90% όλων των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων στα πόδια, γίνονται σε γυναίκες!!!

Τα πόδια όπως και άλλα μέρη του σώματος χρειάζονται προσεκτική φροντίδα. Οι παθήσεις των ποδιών συγκαταλέγονται στα συχνότερα προβλήματα υγείας.

Ορισμένα προβλήματα των ποδιών έχουν σχέση με την κληρονομικότητα. Ωστόσο, τα περισσότερα νοσήματα που προσβάλλουν τα πόδια σχετίζονται με τη φθορά που συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης η κατάχρηση ή η κακή χρήση των ποδιών και η αμέλεια φροντίδας τους, συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό των παθήσεων που τα προσβάλλουν.

Σημαντικό :

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης, πως τα πόδια μας είναι το πρώτο σημείο που μπορεί να επηρεαστεί από νευρολογικής φύσης ή άλλου είδους προβλήματα και να μας αποκαλύψει σημάδια πως το σώμα μας απειλείται από κάτι σοβαρότερο.
Για το λόγο αυτό, ας μην αγνοούμε τις ενδείξεις που έχουμε από τα σημεία του σώματός μας και τις αλλαγές που υπάρχουν σε αυτά, αφού πίσω από κοινά προβλήματα μπορεί να κρύβονται σοβαρά αίτια.

Αυτά είναι τα 10 κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι με τα πόδια μας!
Δείτε τι μπορεί να κρύβουν, αν επιμένουν:

1.Συχνές κράμπες ποδιών : Αφυδάτωση και διατροφικές ελλείψεις
2.Πληγή που δεν θα επουλώνεται : Διαβήτης ή καρκίνος του δέρματος
3.Διαρκώς κρύα πόδια : Υποθυρεοειδισμός
4.Μούδιασμα : Περιφερική νευροπάθεια ή ένα τσιμπημένο νεύρο
5.Κάλοι & Σκληρύνσεις : Ελαττωματική δομή ποδιού ή λάθος υποδήματα
6.Πόνος στη φτέρνα : πελματιαία απονευρωσίτιδα
7.Κίτρινα νύχια : Μύκητας
8.Μυρμηγκιά : Ιός HPV
9.Πόνος στη φτέρνα : κακή κυκλοφορία του αίματος, προβλήματα στο λεμφικό σύστημα ή ύπαρξη θρόμβου
10.Πόνος στα μικρά δάκτυλα : Πιθανόν νεύρωμα του Morton

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: