22 Οκτωβρίου 2023

Φασκόμηλο το φαρμακευτικό. Οφέλη και Ιδιότητες


 Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (‘Σάλβια η φαρμακευτική, ελλ. Ελελίφασκος ο φαρμακευτικόςSalvia officinalis).
Το βοτανικό όνομα Σάλβια προέρχεται από το λατινικό «salvere», που σημαίνει «θεραπεύω», γεγονός που υποδεικνύει θεραπευτικές ιδιότητες.
Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

 Ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά

Το Φασκόμηλο περιέχει μια γερή δόση βιταμινών και μετάλλων. Μια μικρή ποσότητα φασκόμηλου πακετάρει το 10% της καθημερινής σας βιταμίνης Κ. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και βιταμινών Α, C και Ε.

Ακόμα, είναι πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά. Βοηθάει στη μείωση τόσο της συνολικής χοληστερόλης όσο και την “κακή” LDL χοληστερόλη, καθώς και την αυξημένη “καλή” χοληστερόλη HDL.

Επίσης έχει αντιμικροβιακές επιδράσεις, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια που προάγουν την οδοντική πλάκα.

Παράλληλα διατηρεί σε καλή κατάσταση την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου και βοηθάει με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, το Μάιο ή τον Ιούνιο και ξηραίνονται στη σκιά.

Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιοφασκομηλόλαδο, άχρωμο ή ερυθροκίτρινο, σαπωνίνες, πικρές ουσίες, τερπένια, ρητίνες, πικρά διτερπένια, ταννίνες, τριτερπένια, φλαβονοειδή και θουγιόνη (thujone, μια μονοτερπενική κετόνη).

Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Η φασκομηλιά χρησιμοποιείται στη θεραπευτική με τη μορφή αφεψήματος εσωτερικά ως ανθιδρωτικό (ιδιαίτερα κατά του νυχτερινού ιδρώτα φυματικών και νευρασθενών).
Το φασκόμηλο έχει βλεννολυτική δράση. Παράλληλα με τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του βήχα, της ιγμοριτιδας και της φαρυγγίτιδας, καθώς θεραπεύει από μολύνσεις.

 Οφέλη:

  • Είναι Γεμάτο θρεπτικές ουσίες

Το φασκόμηλο περιέχει μια γερή δόση βιταμινών και μετάλλων.

 Μια μικρή ποσότητα φασκόμηλου πακετάρει το 10% της καθημερινής σας βιταμίνης Κ.

 Το φασκόμηλο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού και βιταμινών Α, C και Ε.

 Επιπλέον, το αρωματικό αυτό μπαχαρικό περιέχει καφεϊκό οξύ, το χλωρογενικό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και τη ρουτίνη, τα οποία παίζουν ρόλο στις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

 Δεδομένου ότι καταναλώνεται σε μικροσκοπικά ποσά, το φασκόμηλο παρέχει μόνο μικροσκοπικές ποσότητες υδατανθράκων, θερμίδων, πρωτεϊνών και ινών.

 Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά


Το φασκόμηλο περιέχει πάνω από 160 διακριτές πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυτικές χημικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας.

 Το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και η ρουτίνη – όλα βρίσκονται στο φασκόμηλο – συνδέονται με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου και η βελτιωμένη λειτουργία και μνήμη του εγκεφάλου.

 Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού (240 ml) τσαγιού φασκόμηλου δύο φορές την ημέρα βοηθάει σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα. Επίσης, βοηθάει στη μείωση τόσο της συνολικής χοληστερόλης όσο και την “κακή” LDL χοληστερόλη, καθώς και την αυξημένη “καλή” χοληστερόλη HDL.

 Διατηρεί την στοματική υγεία


Το Φασκόμηλο έχει αντιμικροβιακές επιδράσεις, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τα μικρόβια που προάγουν την οδοντική πλάκα.

 Μία ανασκόπηση έδειξε ότι το φασκόμηλο μπορεί να θεραπεύσει μολύνσεις στο λαιμό, οδοντικά αποστήματα, μολυσμένα ούλα και έλκη στο στόμα.

 Βοηθάει με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης


Το συνηθισμένο φασκόμηλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

 

Πιστεύεται ότι οι ενώσεις στο φασκόμηλο έχουν οιστρογονικές ιδιότητες, επιτρέποντάς τους να δεσμεύουν με ορισμένους υποδοχείς του εγκεφάλου σας για να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και να θεραπεύσουν τις εξάψεις και την υπερβολική εφίδρωση.

 Διατηρεί σε καλή κατάσταση την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου

Το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του εγκεφάλου και της μνήμης σας με διάφορους τρόπους.

 Για αρχή, είναι γεμάτο με ενώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά.

 Υψηλότερες δόσεις επίσης αυξημένη διάθεση και αυξημένη εγρήγορση, ηρεμία και ευχαρίστηση.

 Και στους νεώτερους και στους μεγαλύτερους ενήλικες, το φασκόμηλο φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 Απαγορεύεται η κατανάλωση πριν και κατά την διάρκεια της κύησης.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την χρήση οποιαδήποτε βοτάνου. Δεν αντικαθιστά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

 Βρείτε το Φασκόμηλο της δικής μας φυσικής καλλιέργειας και απολαύστε ένα μοναδικό ρόφημα, γεμάτο άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

Φασκόμηλο Tithoherbs


Δεν υπάρχουν σχόλια: