9 Οκτωβρίου 2023

Στ. Κασσελάκης: Η λογική της «εκδίκησης» είναι καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

 

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε δήλωσή του.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηριχθεί από όλη τη διεθνή κοινότητα το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που προτρέπει όλες τις πλευρές σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης», σημειώνει, τονίζοντας πως «η λογική της "εκδίκησης", ανεξαρτήτως απωλειών αμάχων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, την οποία ανέδειξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να καταβληθούν συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνει:

«Η απόλυτα καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς έπληξε βάναυσα την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μαζί αυτήν την προοπτική για επανεκκίνηση συνομιλιών. Έχουν δει το φως τής δημοσιότητας αποτρόπαιες ενέργειες από τη Χαμάς, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

«Η προοπτική ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών είχε δε, συστηματικά υπονομευθεί την προηγούμενη περίοδο από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση και τις επιθέσεις κατά παλαιστίνιων αμάχων, με μεγάλες ευθύνες του ισραηλινού κράτους», συνεχίζει ο Στ. Κασσελάκης και καταλήγει:

«Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών, οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Πρέπει, παράλληλα, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και να σταθεί απέναντι σε εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται».ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: