9 Οκτωβρίου 2023

Σ. Φάμελλος: Προφανές το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και τη ΔΕΘ-HELEXPO

Την απόλυτη αντίθεση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε οποιοδήποτε σχέδιο ή μεθόδευση με στόχο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ «είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση της έκτασης για σχέδια real estate μεγαλοεργολάβων», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά από συνάντησή που είχε με το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΘ-Helexpo -έπειτα από πρωτοβουλία τους-, οι οποίοι και εξέφρασαν «την ανησυχία τους για τη μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το πλάνο χρηματοδότησης της ανάπλασης της HELEXPO-ΔΕΘ».

Υπογράμμισε ότι «η ΔΕΘ-HELEXPO πρέπει να παραμείνει στη πόλη μας και στους φορείς της πόλης» και πως τα σχέδια του πρωθυπουργού πρέπει να τύχουν απάντησης από τους φορείς της πόλης. «Ο περιφερειάρχης, κ. Τζιτζικώστας, που επανεξελέγη, οι υποψήφιοι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και οι παραγωγικοί φορείς τής πόλης πρέπει να πάρουν θέση. Εδώ και τέσσερα χρόνια η πόλη μας πάει προς τα πίσω εξαιτίας των επιλογών του κ. Μητσοτάκη και αποφάσεων που λαμβάνονται μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Έχει κάποιος το θάρρος να μιλήσει για το δίκιο και τα συμφέροντα της πόλης μας και της τοπικής οικονομίας;» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «είναι προφανές εδώ και ένα χρόνο ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις ανησυχίες του από τον Σεπτέμβριο του 2022, με τον Αλέξη Τσίπρα, «όταν διαπιστώσαμε ότι τηρείται σιγή ιχθύος από τη μεριά τής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της ΔΕΘ». Προσέθεσε ότι «το ξεπούλημα και της Έκθεσης έρχεται να συμπληρώσει την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης, η οποία με επιλογή του κ. Μητσοτάκη έμεινε και εκτός των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας». Σημείωσε ότι οι μελέτες για την ανάπλαση της ΔΕΘ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και έναν χρόνο αλλά το ΥΠΟΙΚ και το Υπερταμείο δεν έχουν αναλάβει καμία πρωτοβουλία και δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για το σχέδιο χρηματοδότησης. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι άφησε το θέμα «στον πάγο» για «να ξεφύγει από το σκόπελο των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση σχολίασε πως «τα δισεκατομμύρια που ήταν διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαθέσιμα φαίνεται για τους κολλητούς του κ. Μητσοτάκη, μέχρι και την "Ελληνικός Χρυσός" που έχει πάρει χρηματοδότηση, αλλά όχι για τη Θεσσαλονίκη και τον Εκθεσιακό της φορέα». «Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ για να το ιδιωτικοποιήσει στη συνέχεια. Και έτσι θα χαθεί και το σχέδιο για την αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου πάνω από 50% που είχε εξασφαλιστεί», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι «ο εκθεσιακός φορέας έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη» και ότι «πιθανά αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, να αφήσει τη ΔΕΘ να υποβαθμιστεί και να δημιουργήσει αδιέξοδο στο χρηματοδοτικό της σχέδιο για να δώσει σε κάποιον κολλητό μεγαλοεργολάβο ή "επενδυτή" να την εκμεταλλευτεί».

Στην συνάντηση εκ μέρους του Συλλόγου των εργαζομένων της ΔΕΘ συμμετείχαν: Χατζηιωάννου Παναγιώτης, πρόεδρος, Χασαπίδης Χρήστος, αντιπρόεδρος, Κοτίβα Κυριακή, γραμματέας, και τα μέλη Υψηλάντου Ελένη και Καπετανάκης Κώστας. Ο κ. Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω και έξω από τη Βουλή «ώστε να εμποδίσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: