18 Νοεμβρίου 2023

Σκληρή γλώσσα από Ερντογάν μπροστά σε Σολτς: "Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ - Μόνο η Γερμανία παράγει μαχητικά

 Συνέντευξη Τύπου από κοινού παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγο πριν από τη συνάντησή τους απόψε στο Βερολίνο.

Σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ήταν αφιερωμένες στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα και, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, αναρωτήθηκε αν "θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα", την ώρα που πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. "Δεν υπάρχουν στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ;" τόνισε.

"Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού" δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελάριου.

Σκληρή γλώσσα από Ερντογάν μπροστά σε Σολτς: "Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ - Μόνο η Γερμανία παράγει μαχητικά;"

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. "Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;" παρατήρησε.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο και το μεταναστευτικό, ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι "εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων".

"Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία"

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα. "Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ" είπε και σχολίασε: "Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας... Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική".

Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, που επιδιώκει να προμηθευτεί στη θέση των F-35 που μπλόκαραν οι ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως "η Γερμανία μπορεί να τα δώσει ή να μην τα δώσει. Είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών".

Μάλιστα, εμφανίστηκε ενοχλημένος για την ερώτηση στο θέμα αυτό, κάνοντας την εξής παρατήρηση στον δημοσιογράφο: "Μη μας κάνετε τέτοιες ερωτήσεις. Αφήστε τις ερωτήσεις να είναι ανθρωπιστικές και να απαντάμε ανάλογα".

Σολτς: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

"Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας - είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό", τόνισε ο καγκελάριος και επανέλαβε την "ακλόνητη αλληλεγγύη" της Γερμανίας προς το Ισραήλ. "Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα", πρόσθεσε. "Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ", αντέτεινε ο κ. Ερντογάν, έκανε λόγο για Παλαιστίνιους "ομήρους" που κρατούν οι Ισραηλινοί σε φυλακές και τόνισε ότι η Τουρκία - εν αντιθέσει προς τη Γερμανία - δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πάντως ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών.

"Δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές - εν μέρει πολύ διαφορετικές - απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας", δήλωσε ο καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε για μία ακόμη φορά ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ..thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: