7 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη: Παρόντες Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης - "Σχέδιο και ευρύτερες συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά"

Ειδική ανοιχτή εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε απόψε στο "Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος”.
Το παρών, έδωσε μεταξύ άλλων πολιτικών προσώπων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής καθώς δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νεολαίας.

 
 

Από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Κώστα Λαλιώτη, την Κ.Ο του κόμματος, πρώην υπουργούς και βουλευτές που υπηρέτησαν τον εκσυγχρονισμό της οκτάχρονης διακυβέρνησής του πρώην πρωθυπουργού,. Παρόντες και οι διαχρονικοί του φίλοι καθηγητές Γιάννης Σπράος και Κevin Fairstone, από το LSE, εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο και πλήθος στελεχών που ήρθαν από όλη ατην Ελλάδα. Θερμό ήταν το μηνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για τον Κώστα Σημίτη, καθώς δεν μπορούσε να παραβρεθεί αφού βρίσκεται στο εξωτερικό.
 

Η επικεφαλής του Δικτύου, Αννα Διαμαντοπούλου, εξήρε την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού "από επαναστάτης με αιτία στη διάρκεια της χούντας , συνιδρυτής και εξέχον μέλον και ηγέτης τουν ΠΑΣΟΚ, αιρετικός με άποψη και δημιουργός του εκσυγχρονιστικού ρεύματος", όπως χαρακτηριστικά είπε. " Η μάχη για τον εκσυχρονισμό δεν τελειώνει, ίσως να ξαποστένει και ξανά για τη δόξα να τραβά" , πρόσθεσε.
 

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στενός συνεργατης του Κώστα Σημίτη εκθείασε το οικονομικό σχέδιο που εφαρμόστηκε επί πρωθυπουργίας του για την είσοδο στο Ευρώ, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης μίλησε για το πολιτικό νόημα της Εποχής Σημίτη και ο πρέσβης επι τιμή Α. Αγαθοκλής για τη σημασία και το τρόπο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το Ελσίνκι.
 

Θερμά λόγια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον πολιτικό και προσωπικό τους φίλο, Κώστα Σημίτη, έστειλαν ο Μπίλ Κλίντον, ο Ζάκ Ντελόρ μέσω του Πασκάλ Λαμί, ο Ζαν Κλώντ Γιούγκερ.

Την εκδήλωση έκλεισε με τη δήλωση προτροπής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης.

"Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους", είπε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης .

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε: "Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα".

Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε πώς είναι δύο λέξεις κλειδιά: "το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο".

"Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο", κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: