7 Δεκεμβρίου 2023

Όλα όσα είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά την συνάντησή τους – Οι κοινές δηλώσεις, η «τουρκική μειονότητα» και η συνθήκη της Λωζάννης

 

Σε κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου προχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

Μία ημέρα ξεχωριστή χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την σημερινή, καθώς ύστερα από 7 χρόνια συνέρχεται το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ένας γεγονός από μόνο του, που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους, στις μεταξύ τους σχέσεις.

Έκανε λόγο για πρωτόγνωρες προκλήσεις το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν η πανδημία, ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και για τις περιφερειακές συγκρούσεις, που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας γνώρισαν διακυμάνσεις και τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες «βαδίζουμε σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι». Οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά, να συζητούμε τις διαφορές μας με ειλικρίνεια και να αναζητούμε λύσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρχουν εντάσεις και κρίσεις.

Υπογράμμισε ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που συναντάται ο ίδιος με τον Τούρκο Πρόεδρο τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώνοντας πως σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο κάναμε μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών, που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες.

Εξήγησε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο εξέτασαν τις εξελίξεις στην περιοχή και όλον τον κόσμο και υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας και αποφυγής του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ενώ τόνισε ότι «διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα απ’ αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Ερντογάν ως «αγαπητέ Πρόεδρε», ενώ σημείωσε ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ίδιος να επισκεφτεί την Άγκυρα μέσα στην άνοιξη.

Υπογράμμισε ότι 100 χρόνια μετά την Συνθήκη της Λωζάννης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, μία διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη, «που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει την σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα τους διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι θα διευρύνουμε την θετική μας ατζέντα.

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξε να ζούμε στην ίδια γειτονιά, αλλά οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι υπάρχουν φωνές και στις δύο χώρες που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.

«Αισθάνομαι ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά, σήμερα στο όνομα των επόμενων γενιών να χτίσουμε ένα αύριο, ώστε σε αυτά τα ήρεμα νερά να φυσήξει ένας ούριος άνεμος, ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας, δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης – Είμαστε αδέλφια

Μήνυμα φιλίας και ενότητας έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την ίδια θάλασσα και είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, πόσο μάλλον ανάμεσα σε δύο αδέλφια. «Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν

«Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης» πρόσθεσε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική ώθηση που υπάρχει. Το ότι μετά από 7 χρόνια κάνουμε την 5η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη αυτής τη πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο διάλλειμα για άλλη συνάντηση και αυτό θα είναι καλό και για τις 2 χώρες.

Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων. Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου.

Με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισε πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις.

Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα.

Από την αρχή η Τουρκία δήλωσε ότι δεν εγκρίνει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι άμαχοι. Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή. Αυτά τα συμβάντα μετατράπηκαν σε μαζική τιμωρία του λαού της Γάζας και σε 17.000 αθώων Παλαιστινίων αμάχων, επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, και αυτό πληγώνει τις συνειδήσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό και η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των ανθρωπιστικών βοηθειών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας. Με τις τελευταίες εξελίξεις είδαμε άλλη μια φορά ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου με εδαφική ακεραιότητα Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 67 είναι πλέον αναπόφευκτη. Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον, την ευθύνη ως εγγυήτρια ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης ειρήνης. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για τη συνέχιση της βοήθειας.

Αξιότιμοι δημοσιογράφοι, είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα το ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και των διαφορών. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα. Και να μη γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης. Ολοκληρώνοντας τα λόγια μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία του και εύχομαι οι συνομιλίες μας να βγουν σε καλό για τις χώρες και για τους δύο λαούς, τους λαούς μας. Και σας περιμένω για να σας φιλοξενήσω στην επόμενη συνάντηση και θα είμαι αρκετά ικανοποιημένος να το κάνω αυτό».

Η αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» – Με τη συνθήκη της Λωζάννης απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη τη συγκεκριμένη αναφορά.

«Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα», τόνισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε «η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο υποστήριξε ότι «για εμάς και για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανική καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε αυτό το κλίμα ειρηνικής συνύπαρξης και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση νυχθημερόν».enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: