15 Ιανουαρίου 2024

Συντάξεις Φεβρουαρίου: «Κλείδωσαν» οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής – Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Οριστικό: «Κλείδωσαν» οι τελικές ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Φεβρουαρίου, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ. Μετά την εξαίρεση που έγινε για τις πληρωμές του Δεκεμβρίου, οπότε και όλες οι παροχές χορηγήθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα από τα καθιερωμένα, τον τρέχοντα μήνα επιστρέφουμε «δειλά- δειλά» στη συνήθη διαδικασία. Σήμερα, πάντως, λήγει η προθεσμία για όσους γονείς θέλουν να διεκδικήσουν αναδρομικά για ολόκληρη την περασμένη χρονιά το επίδομα τέκνων Α21.

Tην πληρωμή των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024 κατά μία ημέρα νωρίτερα αποφάσισε, λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, κυρίως για να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου 2024. Έτσι, μετά το διάλλειμα του Δεκέμβρη, οπότε και πληρώθηκαν αρκετές ημέρες νωρίτερα από τα καθορισμένα, πλέον θα δουν τις συντάξεις τους να καταβάλλονται πολύ κοντά στις συνήθεις ημερομηνίες, που έχουν προσδιοριστεί για τους μη μισθωτούς την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους μισθωτούς την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου

Οι ημερομηνίες εξόφλησης των συντάξεων επανέρχονται… σχεδόν στα καθιερωμένα και συνεχίζουν βεβαίως να ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών.

Συγκεκριμένα, οι επίσημες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:
  • οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ),
  • οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και
  • όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
  • Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:
  • οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και
  • οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών.

«Τελευταία ευκαιρία» για αναδρομική εξόφληση του επιδόματος Α21

 Χρήματα θα πάρουν και οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, αν και ένα από τα πλέον δημοφιλή επιδόματα του Οργανισμού δεν θα καταβληθεί, παρά μόνον σε ελάχιστους δικαιούχους. Και αυτό το επίδομα δεν είναι άλλο από το επίδομα τέκνων Α21, που έτσι και αλλιώς εξοφλείται κάθε δίμηνο. Δεδομένου, ότι η τελευταία πληρωμή έγινε τον Δεκέμβριο, η επόμενη –α’ για το 2024- δόση του επιδόματος θα καταβληθεί, τέλη Φεβρουαρίου.

Κατά παρέκκλιση της διμηνιαίας τακτικής πληρωμής, όμως, όσοι αμέλησαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για να τους χορηγηθεί το επίδομα την περασμένη χρονιά (2023), μπορούν να το πράξουν από την ειδική πλατφόρμα https://www.idika.gr/epidomapaidiou έως και σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αυτή την προθεσμία θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα, αναδρομικά ολόκληρο το 2023! Και θα είναι και οι μοναδικοί δικαιούχοι του επιδόματος Α21 που θα εξοφληθούν αυτόν τον μήνα.

Η πλατφόρμα, λοιπόν, θα είναι ανοιχτή μέχρι σήμερα για εκείνους τους γονείς που δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση Α21 για το έτος 2023 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Μετά την πάροδο της σχετικής προθεσμίας η πλατφόρμα κλείνει οριστικά για όσους θέλουν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα ποσά που δεν εισέπραξαν την περασμένη χρονιά, καθώς δεν θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για το έτος 2023. Με άλλα λόγια, σήμερα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να υποβάλλουν αίτηση και να διεκδικήσουν ολόκληρο το ποσό για το 2023.

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου, δηλαδή την Τετάρτη 31 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Και εδώ την προηγούμενη της πληρωμής εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 30 Ιανουαρίου και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους από τα ΑΤΜ των τραπεζών. 

enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: