9 Ιανουαρίου 2024

Ελληνοαμερικανική άσκηση πεζοναυτών στην παραλία του Λιτοχώρου


 Συνεκπαίδευση της 26ης Αμερικανικής Ειδικής Αποβατικής Μονάδας Ταχείας Ανάπτυξης και της 32ης Ταξιαρχίας Ελλήνων Πεζοναυτών 

 Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Από την πλευρά μας συμμετέχει η 32η ταξιαρχία Ελλήνων πεζοναυτών, ενώ από την πλευρά των Αμερικανών η 26th Marine Expeditionary Unit του σώματος των πεζοναυτών με έδρα το San Antonio.

H μονάδα των Αμερικανών βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 2 Ιανουαρίου του 2024 με το ειδικό αποβατικό σκάφος USS Mesa Verde (LPD 19).

H μονάδα και το σκάφος στο οποίο επιβαίνει έφτασαν αρχικά στον Πειραιά για επίσκεψη, αλλά όπως φαίνεται η υπόθεση έχει και συνέχεια αφού από το πρωί της 8ης Ιανουαρίου στην παραλία Γλίτσα του Λιτοχώρου βρίσκεται σε εξέλιξη η αποβατική άσκηση.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες της «Ζούγκλας» από το Λιτόχωρο, από το πρωί της Δευτέρας με ειδικά αποβατικά hovercraft μονάδες πεζοναυτών και διάφοροι τύποι  πολεμικών οχημάτων αποβιβάστηκαν στην ακτή.ougla.gr/

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η άσκηση θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες ενώ την Τρίτη 9 Ιανουαρίου αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Επιτελείο είχε ήδη ανακοινώσει από τις αρχές του Δεκέμβρη πως η συγκεκριμένη αμερικανική ειδική αποβατική δύναμη θα βρίσκεται στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα με αντικείμενο την ευρύτερη συνεργασία, ειδικά με την 32η Ταξιαρχία Ελλήνων Πεζοναυτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: