27 Ιανουαρίου 2024

Τροφές που θωρακίζουν τους πνεύμονες και προσφέρουν καλύτερη αναπνοή

 


Οι πνεύμονες είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Η καλή λειτουργία των αναπνευστικού συστήματος είναι θεμέλιο της καλής υγείας και της ζωτικότητας. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικές τοξίνες αλλά και η χρόνια φλεγμονή προκαλούν φθορά που πολλές φορές οδηγεί σε μόνιμες βλάβες.

Οι πνεύμονες έχουν την ικανότητα να καθαρίζονται από μόνοι τους μέσα από μια σειρά διαδικασιών και μηχανισμών όπως τα φλέγματα. Για κάποιον όμως ο οποίος καπνίζει αυτό δεν είναι αρκετό. Μελέτες έδειξαν, πως αλλαγές στην καθημερινότητα αλλά και στη διατροφή προστατεύουν τους πνεύμονες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού, μειώνουν βλάβες που τυχόν έχουν προκληθεί καθώς επίσης και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.

Η Dr Meilan Han, MD, MS, καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εκπρόσωπος του αμερικανικού φορέα υγείας American Lung Association, λέει ότι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για υγιείς πνεύμονες.

Τροφές για καλύτερη αναπνοή και υγιείς πνεύμονες

Παντζάρια και παντζαρόφυλλα για καλύτερη μεταφορά οξυγόνου

Το έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα του παντζαριού οφείλεται σε μια οικογένεια φυτοχημικών συστατικών τα οποία έχουν ευεργετικά δράση για τους πνεύμονες. Το παντζάρι αλλά και τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα τα οποία έχει βρεθεί πως έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά συμβάλλουν στην αγγειοδιαστολή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την πρόσληψη οξυγόνου.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σκόνη από παντζάρι βρέθηκε πως βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις καθώς και τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ και πνευμονική υπέρταση.

Επιπλέον τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή. Όλα τα παραπάνω συστατικά έχουν εξαιρετικά ευεργετικά δράση για την υγεία των πνευμόνων.

Πιπεριές 

Οι πιπεριές είναι ανάμεσα στα λαχανικά που περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C. Η διάσημη βιταμίνη C είναι ένα υδατοδυαλυτό θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξεδωτική δράση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις ειδικά για τους καπνιστές. Το κάπνισμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών στοιχείων του σώματος προκαλώντας έντονο οξειδωτικό στρες. Συστήνεται σε καπνιστές η λήψη 35 mg βιταμίνης C επιπλέον σε ημερήσια βάση.

Εάν η διατροφή του καπνιστή δεν περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση οι ανάγκες σε βιταμίνη C στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες, αναφέρει η Han. Η κατανάλωση μιας και μόνο γλυκιάς πιπεριάς μεσαίου μεγέθους (119 γρ) περιέχει 169% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

Μήλα ενάντια στη ΧΑΠ 

Έρευνα έδειξε πως η τακτική κατανάλωση από μήλα ενδέχεται να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε πρώην καπνιστές. Επιπλέον η κατανάλωση από 5 η περισσότερα μήλα την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ.

Η τακτική κατανάλωση από μήλα σχετίζεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης άσθματος και καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη C.

Κολοκύθα ενάντια στην πίσσα και στη νικοτίνη

Η κολοκύθα έχει μια σειρά από φυτοχημικά στοιχεία με ευεργετική δράση για τους πνεύμονες. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όσοι καπνίζουν έχουν ένα λόγο παραπάνω να τρώνε τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή όπως η κολοκύθα, εξηγεί η Dr Meilan Han.

Ελαιόλαδο κατά του άσθματος

Η καθημερινή κατανάλωση από ελαιόλαδο ενδέχεται να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε αναπνευστικά προβλήματα και βλάβες όπως το άσθμα. Το ελαιόλαδο είναι μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη πηγή από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε που έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιόλαδο σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε καπνιστές καθώς επίσης και σε άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: