21 Ιανουαρίου 2024

Πάγωσε το αυτοκίνητο! Και τώρα;

Υαλοκαθαριστήρες...οι ευαίσθητοι!    

 

 Ένα συχνό φαινόμενο τις...παγωμένες μέρες του χειμώνα είναι οι κολλημένοι υαλοκαθαριστήρες

. Η πρόληψη βέβαια είναι πάντα σωτήρια κι αυτό σημαίνει ότι, εάν έχετε φροντίσει να τους ανασηκώσετε από το προηγούμενο βράδυ, δεν θα τους  βρείτε κολλημένους το πρωί. Επίσης, η ιδανική πρόληψη είναι να τους έχετε ψεκάσει με λιπαντικό σπρέι ή σιλικόνης. Άν ωστόσο έρθετε αντιμέτωποι με μια κατάσταση κολλημένων υαλοκαθαριστήρων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους ρίξετε λίγο αντιψυκτικό και, αφού περιμένετε λίγα λεπτά, να δοκιμάσετε να τους σηκώσετε με προσεκτικές και απαλές κινήσεις. Ποτέ μην επιχειρήσετε να τους τραβήξετε δυνατά γιατί κινδυνεύουν να σπάσουν!

   Ποτέ ζεστό νερό σε παγωμένο παρμπρίζ!

 Κανόνας απαράβατος: δεν ρίχνουμε ζεστό νερό σε παρμπρίζ αυτοκινήτου που έχει πιάσει πάγο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψει το τζάμι.Μία λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια ξύστρα πάγου για αυτοκίνητα(στο εμπόριο υπάρχει ποικιλία) και με προσεκτικές, ελαφριές κινήσεις να απομακρύνετε τον πάγο από την επιφάνεια του παρμπρίζ.Μια άλλη λύση, πιο γρήγορη, είναι να διαλύσετε μέσα σε ένα δοχείο ψεκασμού 1/3 νερό και 2/3 καθαρό οινόπνευμα ή ξύδι και να  ψεκάσετε με το διάλυμα το παρμπρίζ. Ο πάγος σε λίγο θα αρχίσει να διαλύεται.

 Αντιψυκτικό στον κινητήρα

 Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυγείο του αυτοκινήτου σας, ειδικά αν βλέπετε ότι δεν επαρκεί για θερμοκρασίες χαμηλότερες του μηδενός.Μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο σε ένα βενζινάδικο.
Άν έχει πιάσει πάγο ο κινητήρας, δεν οδηγούμε.

  Πριν την οδήγηση!

 Φροντίστε να απομακρύνετε το πολύ χιόνι από το πάνω μέρος του αυτοκινήτου αλλά και από το κάτω μέρος, εάν έχει συσσωρευτεί κι εκεί γιατί είναι επικίνδυνο να προκαλέσει ζημιά. Καθαρίστε καλά φώτα και παράθυρα. Μην ζορίζετε το αυτοκίνητο να πάρει μπροστά, συνεχόμενα. Περιμένετε 1 λεπτό πριν την επόμενη προσπάθεια.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: