27 Φεβρουαρίου 2024

Πέθανε στα 87 του ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ - Τα μυστικά της βόρειας Κέρκυρας και η οικογενειακή σχέση του με την Ελλάδα


 Τραπεζίτης, παθιασμένος συλλέκτης τέχνης, αφοσιωμένος υποστηρικτής του Ισραήλ, ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ πέθανε σε ηλικία 87 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Στην Ελλάδα, ο Τζέικομπ Ρότσιλντ είναι γνωστός για μια σειρά από λόγους, κυρίως όμως για την πολύ στενή σχέση του με την Κέρκυρα και την οικογενειακή σχέση του με τον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα (1906-1994).

Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατό του

"Ο πατέρας μας, Τζέικομπ, ήταν μια υψίστης σημασίας παρουσία στη ζωή πολλών ανθρώπων – ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οικονομικός σύμβουλος, υπέρμαχος των τεχνών και του πολιτισμού, αφοσιωμένος στο δημόσιο συμφέρον, παθιασμένος υποστηρικτής φιλανθρωπικών σκοπών στο Ισραήλ και του εβραϊκού πολιτισμού, ένθερμος οικολόγος και πολυαγαπημένος φίλος, πατέρας και παππούς", ανέφερε η οικογένεια Ρότσιλντ σε ανακοίνωσή της.

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ "θα ταφεί σύμφωνα με τα εβραϊκά έθιμα σε μια μικρή οικογενειακή τελετή".

 Ο Ρότσιλντ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1936 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην οικογενειακή επενδυτική τράπεζα NM Rothschild & Sons το 1963 προτού ιδρύσει μαζί με άλλους τον όμιλο Rothschild Assurance Group, που έγινε η σημερινή εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων St. James's Place με έδρα το Λονδίνο.

Αναμίχθηκε σε πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων στην ίδρυση της εταιρίας επενδύσεων RIT Capital Partners, που υποστήριξε διάφορες εταιρίες, από κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις καθαρής τεχνολογίας.

Ο Ρότσιλντ ήταν επίσης γνωστός ως επί χρόνια μαικήνας των τεχνών και ήταν καταπιστευτικός διαχειριστής (trustee) της Εθνικής Πινακοθήκης (National Gallery) της Βρετανίας από το 1985 έως το 1991.

Οι ρίζες της οικογένειας τραπεζιτών Ρότσιλντ ανάγονται στη Φρανκφούρτη του 18ου αιώνα, από όπου διάφορα μέλη της οικογένειας μετακόμισαν σε πόλεις ανά την Ευρώπη προκειμένου να οικοδομήσουν τραπεζικές επιχειρήσεις.

Η βίλα στις Σινιές της Κέρκυρας και η σχέση με τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα

Η οικογένεια Ρότσιλντ απέκτησε μια σημαντική έκταση, συνολικά 900 στρεμμάτων, στο νησί των Φαιάκων όπου βρίσκονται δύο επαύλεις, η μία είναι μια βίλα-έργο τέχνης από τον κορυφαίο Έλληνα εικαστικό και ακαδημαϊκό Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Πέθανε στα 87 του ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ - Τα μυστικά της βόρειας Κέρκυρας και η οικογενειακή σχέση του με την Ελλάδα
Η βίλα-κόσμημα στις Σινιές.

Ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ αγόρασε την έκταση στην Κέρκυρα και από την επιλογή του τόπου βρισκόταν ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο οποίος ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη μητέρα του Τζέικομπ, Μπάρμπαρα.

Όλα έγιναν το καλοκαίρι του 1969 όταν ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας με τη Μπάρμπαρα και ο γιος της Τζέικομπ Ρότσιλντ με τη σύζυγό του Σερένα έκαναν διακοπές στο σπίτι του στενού του φίλου, συγγραφέα, Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη.

 

Σημειώνεται ότι σήμερα, το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και είναι επισκέψιμο. Μια μέρα, η παρέα των διακοπών επιβιβάστηκε σε ένα γιοτ με προορισμό την Κέρκυρα.

"Στη βόρεια πλευρά του νησιού διέκριναν ένα κτήµα στις Σινιές, µια πανέµορφη πλαγιά µε θέα στο γραφικό λιµανάκι της Κουλούρας, απέναντι από τις ακτές της Αλβανίας. ∆εν ήταν µόνο η περιοχή και η οµορφιά της φύσης που γοήτευσαν τους Γκίκα. Τα µισοερειπωµένα κτίσµατα ενός παλιού ελαιοτριβείου έγιναν η µαγική έµπνευση για τη νέα τους κατοικία. Στο τέλος του καλοκαιριού ο Τζέικομπ αγόρασε το κτήμα", σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Εβίτα Αράπογλου που είχε μιλήσει στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ".

ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΡΟΤΣΙΛΝΤ

"Ο Γκίκας είχε ανάμεικτα συναισθήματα καθώς έτρεφε ακόμη έντονη νοσταλγία για την Υδρα. Η μητέρα μου ήταν ενθουσιασμένη καθώς δεν της άρεσε να ζει 12 μήνες τον χρόνο στο κέντρο της Αθήνας και το συγκεκριμένο σημείο ήταν πολύ όμορφο", είχε στην εφημερίδα ο ίδιος ο λόρδος Τζέικομπ για τις πρώτες εντυπώσεις του πατριού του και της μητέρας του.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Τζέικομπ Ρότσιλντ αποφάσισε να υλοποιήσει ένα όραμα του Γκίκα: να μεγεθύνει το ζεύγος των χάλκινων γλυπτών που είχε πλάσει σε μικρογραφία πριν από πολλά χρόνια και τα οποία απεικόνιζαν τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά, και να τα τοποθετήσει στην άκρη, κοντά στη θάλασσα, ώστε να είναι ορατά από τους ταξιδιώτες που πλέουν ανάμεσα στις ακτές της Κέρκυρας και της Αλβανίας. Αυτό το έκανε με αφορμή τα 50 χρόνια από την απόκτηση της ελληνικής ιδιοκτησίας, του κτήματος στις Σινιές.

 

Η μητέρα του Τζέικομπ Ρότσιλντ με τον Έλληνα σύζυγό της αφοσιώθηκαν στον τόπο και δημιούργησαν ένα έργο ζωής για το οποίο το 1986 τιμήθηκαν με το βραβείο Europa Nostra.

Δημιουργήσουν ένα σύμπλεγμα από κτίσματα, αναστήλωσαν τα παλιά αγροτικά κτίσµατα, µετατρέποντάς τα και προσαρμόζοντάς τα, έφτιαξαν κήπους και αυλές, και το όλο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό έργο αναγνωρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία της δημιουργίας του Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

"Επιµελήθηκα όλο το τοπίο, ώστε να γίνει ένα σπίτι κι ένας αισθητικός χώρος στο κερκυραϊκό βενετσιάνικο στυλ των περασµένων αιώνων. Η γυναίκα µου µε βοήθησε, µε το γούστο και µε το ένστικτό της, σε πολλά πράγµατα και η εσωτερική διακόσµηση είναι όλη δική της. Ο πρόγονός µου (σ.σ.: ο Τζέικομπ Ρότσιλντ) µε βοήθησε, µε την αγάπη του για το µέρος, την προθυµία του και τις συλλογές του από ελληνικούς πίνακες της Επαναστάσεως και των Ιονίων Νήσων", έλεγε ο ίδιος ο Γκίκας για τους γεμάτους χώρους µε σπάνια αντικείµενα.

Πόσο νοικιάζονται οι βίλες

Στο μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο συνδυάζει την παράδοση με την απόλυτη σύγχρονη πολυτέλεια, έχουν χτιστεί συνολικά οκτώ πολυτελή κτίσματα, εκ των οποίων τα δύο χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση της οικογένειας, ενώ τα υπόλοιπα κατά τους θερινούς μήνες νοικιάζονται σε εκλεκτούς επισκέπτες με πολύ γερά πορτοφόλια που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά της βόρειας Κέρκυρας.

Το κόστος όμως για τη διαμονή στις βίλες, οι οποίες προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες, ξεπερνούν ακόμα και τα πεντάστερα ξενοδοχεία καθώς ξεκινούν από 12.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ μπορούν να φτάσουν και τις 45.000 ευρώ..thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: