25 Φεβρουαρίου 2024

Δήμος Κατερίνης: Εκδήλωση Μνήμης & Τιμής θυμάτων κατοχήςΜε επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, π. Κυριάκο  Κοκελίδη και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), τιμήθηκε σήμερα το πρωί, η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς 40 Ελλήνων πατριωτών, με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης, Αιμίλιο Ξανθόπουλο, το Φεβρουάριο του 1943. 


Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης, στεφάνι κατέθεσαν: η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου (ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης), ο Βουλευτής Πιερίας, Κομνηνός Δελβερούδης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης, Ι.Ντούμου - ο Αντιδήμαρχος, Ανέστης Μυστρίδης, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Περιφ. Σύμβουλος, (Τομεάρχης Επιστημονικών Φορέων Κ. Μακεδονίας), Αθανάσιος Λιακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι: του Δήμου Ελασσόνας (αναπλ. Δημάρχου, Δημήτριος Καρανίκας) & της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας (πρόεδρος, Κων/νος Ψαλίδας).


Επιπλέον, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης, Ελευθερία Κορίτσα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου, Ευάγγελος Κουκοδήμος - Χρήστου, εκπρόσωποι: της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Λιμενικής Αρχής Σκάλας Κατερίνης κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων («Δίας» - Αγίου Δημητρίου, Αη – Δημητρινών Κατερίνης & Θεσσαλονίκης, Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος», Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδ.Σταθμού, Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»). Επίσης, της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Δ.Σ.Ε., συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Τέλος, παρέστησαν εκπρόσωποι των Βουλευτών Πιερίας: Ξενοφ. Μπραλιάκου, Σπ. Κουλκουδίνα,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης κ.α.

Η ΟΜΙΛΙΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ομιλία – αναφορά στο ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο Νικόλαος Ναχόπουλος, Διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας, Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, ο οποίος παρέθεσε συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «[…]Η θυσία των Αη-Δημητρινών, των Λιβαδιωτών και του δημάρχου Αιμίλιου Ξανθόπουλου δεν πήγε χαμένη. Η θυσία τους χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μας και ανυψώθηκε στη σφαίρα του ηρωισμού και των ιδανικών. Απόκτησαν την αθανασία, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Το μήνυμα της θυσίας τους δεν το ξεθώριασε ο χρόνος. Αποτελεί προσταγή πάνω απ’ όλα για ενότητα των Ελλήνων, φιλοπατρία και συναδέλφωση με όσους λαούς αγωνίζονται για την ειρηνική συνύπαρξη, την πρόοδο και την προκοπή της ανθρωπότητας […] Το έθνος ολόκληρο υποκλίνεται στη θυσία τους.  Ας είναι αιωνία η μνήμη τους![…]»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εκφώνηση των ονομάτων των θυμάτων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: