26 Φεβρουαρίου 2024

Παρατηρητήριο Πολιτών Β. Πιερίας: Να λειτουργήσει το Μουσείο Μακρυγιάλου και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Β ΠΙερίας

 

Στην Β Πιερία υπάρχουν πλούσιοι αρχαιολογικοι θησαυροί από την προϊστορική μεχρι την Βυζαντινή
περίοδο με σημαντικότατους αρχαίους οικισμούς της Πύδνας και της Μεθώνης και προϊστορικούς στα
Παλιαμπελα και στον Μακρύγιαλο.

Εχουν γίνει κατά καιρούς σημαντικές ανασκαφες από επιστημονικές ομάδες που όμως έμειναν στο πρώτο τους στάδιο. Ανακαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα που μπορούν και πρέπει να προβληθούν.

 

Κατασκευάστηκε ένα πολύ σημαντικό κτίριο στον Μακρύγιαλο ως «επισκέψιμη μουσειακη αποθήκη» που όμως παραμένει κλειστό για τους πολίτες(λειτουργεί μόνο με προσυνενόηση χρόνου επίσκεψης).

Ζητούμε με την παρούσα επι του παρόντος πλήρη λειτουργία της επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης με μεταφορά όλων των ευρημάτων που βρισκονται σε άλλα μουσεία και την μετατροπή της σε Μουσείο σε συντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης προγραμματισμό και υλοποίηση πλήρους προγράμματος ανασκαφων των αρχαιολογικών χώρων με ανάδειξη,προβολή και λειτουργία τους ως αρχαιολογικών χώρων.Αυτες οι παρεμβάσεις αφ ενός αποτελούν υποχρέωσή μας για την ανάδειξη της ιστορίας της Β Πιερίας,αφ ετέρου αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την τουριστική,κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Αποστέλλουμε την παρουσα προς τους αρμόδιους αρχαιολογικόυς και πολιτιστικούς φορείς ,την Περιφέρεια και την Δήμο,ζητώντας απάντηση και ενημέρωση, και συστήσαμε σχετική ομάδα έρευνας και δράσης στην οποία καλούμε να συμμετέχει όποιος πολιτης επιθυμεί.

\

Παρατηρητήριο Πολιτών Β. Πιερίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: