4 Φεβρουαρίου 2024

Ουρικό οξύ: Ποια είναι τα συμπτώματα & τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;


Τι είναι το ουρικό οξύ;

Κάθε φορά που τρώμε κάτι, το σώμα μας αποσπά τα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες για παράδειγμα, και αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες. Ένα από τα απόβλητα είναι το ουρικό οξύ.

Το ουρικό οξύ παράγεται κυρίως από τη φυσική διάσπαση των κυττάρων του σώματος όταν πεθαίνουν αλλά και από τις τροφές που τρώμε. Το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος φιλτράρεται από τα νεφρά και εξέρχεται με τα ούρα ενώ μια μικρή ποσότητα εξέρχεται με τα κόπρανα. Αλλά εάν παράγεται πάρα πολύ ουρικό οξύ ή εάν τα νεφρά δεν είναι σε θέση να το αφαιρέσουν αποτελεσματικά, τα επίπεδα του ουρικού οξέος αυξάνονται στο αίμα.

Yπερουριχαιµία

Το υψηλό ουρικό οξύ στο αίμα καλείται υπερουριχαιμία και είναι ένα παλιό θέμα έρευνας στον τομέα των μεταβολικών διαταραχών. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 3.5-7.2 mg/dL για τους άνδρες και 2.6-6.0 mg/dL για τις γυναίκες. Γενικά, το επίπεδο ουρικού οξέος θεωρείται υψηλό όταν:

  • Για τις γυναίκες, είναι πάνω από 6 mg/dL
  • Για τους άνδρες, είναι πάνω από 7 mg/dL

Η υπερουριχαιµία είναι μια κατάσταση που από μόνη της δεν συνιστά νόσο, ούτε έχει πάντα παθολογικά συμπτώματα. Αλλά τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να προκαλέσουν σχηματισμό στερεών κρυστάλλων μέσα στις αρθρώσεις και ουρική αρθρίτιδα, μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο.

Συμπτώματα ουρικού οξέος

Ένα από τα συμπτώματα του υψηλού ουρικού οξέος είναι η ουρική αρθρίτιδα, ωστόσο μόνο το 5% των ατόμων με υπερουριχαιμία άνω των 9 mg/dL αναπτύσσουν την πάθηση αυτή [1]. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κοινή και πολύπλοκη μορφή αρθρίτιδας που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικές επιθέσεις πόνου, πρήξιμο, ερυθρότητα και ευαισθησία σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, πιο συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού (ποδάγρα).

Μια επίθεση ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να συμβεί ξαφνικά, συχνά στη μέση της νύχτας με την αίσθηση ότι το μεγάλο δάχτυλο έχει πιάσει “φωτιά”. Η προσβεβλημένη άρθρωση είναι ζεστή, πρησμένη και τόσο τρυφερή που ακόμη και το βάρος του σεντονιού μπορεί να μην είναι ανεκτό. Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Εάν η πάθηση παραμείνει χωρίς θεραπεία, κρύσταλλοι ουρικού οξέος μπορούν να συσσωρευτούν στις αρθρώσεις και σε γειτονικούς ιστούς, σχηματίζοντας σκληρά άμορφα αποθέματα.

Εκτός από ουρική αρθρίτιδα, τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσουν πέτρα στους νεφρούς ή ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα μιας πέτρας στους νεφρούς, περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, πόνο στα πλευρά, συχνή ούρηση, θολά ούρα, ναυτία ή έμετο.

Το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρεύεται στο σώμα για διάφορους λόγους. Μερικοί είναι η διατροφή, η γενετική, το υπερβολικό βάρος και το στρες. Η έρευνα έχει δείξει σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και λιπώδους ηπατικής νόσου. Άλλες παθήσεις που συνδέονται είναι η νεφρική νόσος, ο υποθυρεοειδισμός και η ψωρίαση.

Ο ρόλος της διατροφής

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο από την πέψη των τροφίμων που περιέχουν πουρίνες. Οι πουρίνες είναι συστατικά του DNA και του RNA. Όταν το σώμα τις διασπά, μετατρέπονται σε ουρικό οξύ. Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα.

Τροφές που περιέχουν πουρίνες

  • κρέατα εσωτερικών οργάνων, όπως νεφρά και συκώτι
  • κόκκινο κρέας
  • αυγά
  • ορισμένα θαλασσινά (ειδικά σολομός, γαρίδες, αστακός, σαρδέλες, αντσούγιες και ρέγκα)
  • ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των σπαραγγιών, του σπανακιού και του κουνουπιδιού
  • ξερά φασόλια
  • πράσινα μπιζέλια
  • μανιτάρια
  • τρόφιμα ή ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και αλκοόλ (ειδικά η μπύρα, συμπεριλαμβανομένης της μη αλκοολούχου μπύρας)

Ακόμη, κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει πιο αφυδατωμένους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος επειδή οι νεφροί πρέπει πρώτα να φιλτράρουν τα μεταβολικά προϊόντα που εμφανίζονται στο αίμα λόγω του αλκοόλ αντί του ουρικού οξέος. Ορισμένοι τύποι αλκοολούχων ποτών, όπως η μπύρα, περιέχουν πουρίνες.

Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται:

Καφές

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που πίνουν καφέ είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα. Μια ανάλυση του 2010 σε γυναίκες διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας είναι μικρότερος όταν αυξάνεται η κατανάλωση καφέ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 22% μείωση κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν καφέ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 57% μείωση κινδύνου [2]. Από την άλλη μεριά, ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και την πιθανότητα κατάγματος των οστών στις γυναίκες.

Βιταμίνη C

Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη δραστηριότητα του ενζύμου ξανθίνη της οξειδάσης. Η βιταμίνη C έχει φανεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι αναστέλλει αυτό το ένζυμο. Μια μετα-ανάλυση 13 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα [3].

Κεράσια

Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό της νόσου. Μελέτη σε 633 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών για δύο ημέρες μείωσε τον κίνδυνο κατά 35%. Αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση διουρητικών [4].

Γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά & λαχανικά

Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά τα λαχανικά μειώνουν το ουρικό οξύ με διάφορους μηχανισμούς. Επίσης, η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθά τους νεφρούς να αποβάλλουν το ουρικό οξύ γρηγορότερα.

Εκτός από τη διατροφή, τα επιπλέον κιλά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν περισσότερο ουρικό οξύ από τα μυϊκά κύτταρα. Επιπλέον, το να έχετε επιπλέον κιλά καθιστά δυσκολότερο για τους νεφρούς να φιλτράρουν το ουρικό οξύ. Η απώλεια βάρους πολύ γρήγορα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος..vita4you.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: