4 Φεβρουαρίου 2024

“Βρεφικό γάλα: Παραμένει το ακριβότερο στην Ευρώπη ενώ σαρώνουν οι παραπλανητικές προσφορές


 Ακόμη κι αν μειωθεί κατά 20%, η συσκευασία των 400 γραμμαρίων θα φτάσει στα 11,46€ - Σκρέκας: Πρόστιμο 561.000 ευρώ στη FrieslandCampina για αθέμιτη κερδοφορία στο βρεφικό γάλα

 Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι στο βρεφικό γάλα, με το πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού να δείχνει πως στην Ελλάδα πουλιέται έως 210% ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εντωμεταξύ, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, οι μειώσεις που ακούγονται στο προϊόν, είναι μόλις 10 – 20%. Και πάλι, δηλαδή, στην Ελλάδα, ακόμα κι αν μειωθεί η τιμή του, οι οικογένειες, θα υποχρεώνονται να το πληρώνουν περίπου 200% ακριβότερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, σε σούπερ μάρκετ, οι τιμή ενός βρεφικού γάλακτος 400 γραμμαρίων είναι 14,33€. Ο Πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία του ανασκόπησή του είπε ότι οι τιμές αυτές, θα πέσουν 10 – 20%. Αν πάρουμε το καλύτερο σενάριο, μείωσης κατά 20%, η συσκευασία των 400 γραμμαρίων θα φτάσει στα 11,46€. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η επιτροπή ανταγωνισμού, στη Φινλανδία, η ίδια συσκευασία κοστίζει 7,12€ και, στη Σουηδία,

Και με τις εξαγγελθείσες μειώσεις, λοιπόν, η Ελλάδα δεν πλησιάζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την ίδια στιγμή περιμένουμε, τις επόμενες μέρες, τα πρόστιμα που θα ανακοινωθούν. Το πρώτο πρόστιμο επιβλήθηκε την Τρίτη 23/1 στη FrieslandCampina για αθέμιτη κερδοφορία στο βρεφικό γάλα, ύψους 561.000 ευρώ .

Στην αλληλογραφία μεταξύ εταιρείας και υπουργείου ανάπτυξης δίνονται εξηγήσεις, όπου αμφισβητούνται, από τις εταιρείες, τα στοιχεία της επιτροπής ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι συνέκρινε ανόμοια γάλατα.

Παραπλανητικές προσφορές

Δεν έχουν τέλος τα τρικ των σουπερ μάρκετ με τις παραπλανητικές προσφορές στα ράφια να συνεχίζονται. Σε μεγάλη αλυσίδα, ένα καθαριστικό κοστίζει 1,90€, αν όμως κάποιος την πατήσει και το πάρει από το διπλανό ράφι, θα το πληρώσει ακριβότερα. Μάλιστα, το προϊόν εμφανίζεται σε προσφορά 1,5€ φθηνότερα, αλλά κοστίζει 2,40€.

Τα παιχνίδια δεν έχουν τέλος σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, όπως παρουσίασε και η εκπομπή του OPEN «Τώρα Μαζί», αποδεικνύοντας πως αν κάποιος επιλέξει γνωστής εταιρείας ζυμαρικά σε διπλη συσκευασία με προσφορά, θα πληρώσει 2,78€. Αν, όμως, κάποιος επιλέξει δύο μονές συσκευασίες, θα πληρώσει 1,22€ τη μία, δηλαδή 2,44€ και για τις δύο μαζί.w.newmoney.gr/r


Δεν υπάρχουν σχόλια: