16 Μαρτίου 2024

Αυτόματη" η φορολογική δήλωση για ένα εκατ. φορολογούμενους: Για ποιους θα ισχύσει - Πώς θα γίνεται - Ο νέος κωδικός "παγίδα"


 Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα απαλλαγούν από φέτος από το άγχος της φορολογικής δήλωσης καθώς είτε θα πατήσουν 2-3 κλικ για την υποβολή μετά τον έλεγχο των προσυμπληρωμένων στοιχείων, είτε δεν θα κάνουν τίποτα και θα περιμένουν απλώς η εφορία να τους κοινοποιήσει το εκκαθαριστικό.

Η αυτόματη προσυμπλήρωση της δήλωσης γίνεται και τώρα. Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι φορολογικές αρχές θα μπορούν τις "εύκολες" προσυμπληρωμένες δηλώσεις να θεωρούν ότι έχουν υποβληθεί αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό. Για ποιους θα ισχύσει αυτό το μέτρο; Για μισθωτούς μια μοναδική πηγή εισοδήματος αλλά και για συνταξιούχους που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των δικαιούχων σε περίπου ένα εκατομμύριο.

Όσον αφορά στους κωδικούς που θα συμπληρωθούν αυτόματα, θα είναι οι εξής:

1. τα στοιχεία για τους συνταξιούχους (άνω των 65 ετών έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια)

2. τα ποσά μισθών και συντάξεων,

3. οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί.

4. Οι τόκοι καταθέσεων και οι φόροι που παρακρατήθηκαν για αυτούς.

5. Στοιχεία για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

6. Η αποπληρωμή δανείων – καρτών.

7. Οι δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα.

8. Τα εξαρτώμενα τέκνα αλλά και ποσά που καλύπτουν τεκμήρια.

Ο τύπος και το περιεχόμενο των νέων φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί γι’ αυτό και η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 15 Απριλίου.

Ουσιαστικά, εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη έκδοση εκκαθαριστικών εκκρεμεί να "κλειδώσει" τεχνικά και ο ηλεκτρονικός κωδικός στον οποίο θα εμφανίζεται το "ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα" των αυτοαπασχολούμενων. Είναι ο "κωδικός φωτιά" της φετινής δήλωσης καθώς θα φέρει πρόσθετους φόρους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες. 

 Αν το ποσό που θα εμφανίζεται σε αυτό τον κωδικό είναι μεγαλύτερο από τα καθαρά κέρδη του επαγγελματία, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το συγκεκριμένο ποσό. Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν τουλάχιστον 1000 ευρώ φόρο επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις αρκετά μεγαλύτερων επιβαρύνσεων.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: