31 Μαρτίου 2024

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τα δημοφιλή χάπια που ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν τα συμπτώματα


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση με την πάροδο του χρόνου, με τα κυριότερα να είναι ο κοιλιακός πόνος και η αλλοιωμένη λειτουργία των διεργασιών του εντέρου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να απαλλάξει εντελώς τους ασθενείς από τις επιπτώσεις του συνδρόμου. Ωστόσο, υπάρχουν καθιερωμένες στρατηγικές διαχείρισης, όπως για παράδειγμα ορισμένες διατροφικές προσαρμογές, αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής και μια σειρά από φάρμακα – συμμάχους, όπως αντισπασμωδικά και αντιδιαρροϊκά, αν και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να ποικίλλει.

Η αμιτριπτυλίνη, ευρέως γνωστή ως τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό και χρησιμοποιούμενη για τη θεραπεία του νευρικού πόνου, φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά πλέον συνταγογραφείται σπάνια για το σκοπό αυτό λόγω της ανάπτυξης νεότερων θεραπειών. Αν και οι γενικοί ιατροί συνταγογραφούν ήδη χαμηλές δόσεις αμιτριπτυλίνης για παθήσεις όπως ο χρόνιος νευρικός πόνος και η πρόληψη της ημικρανίας, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου παρέμεναν ασαφή. Οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες για το σύνδρομο έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, με τους ασθενείς να εμφανίζουν συχνά επίμονα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο και μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο The Lancet συμμετείχαν 463 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τους χορηγήθηκε είτε αμιτριπτυλίνη -σε δόσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κάθε ασθενή- είτε εικονικό φάρμακο καθημερινά για έξι μήνες.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι έλαβαν αμιτριπτυλίνη ανέφεραν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης των συμπτωμάτων και βίωσαν αξιοσημείωτη μείωση της σοβαρότητας του συνδρόμου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συμπερασματικά, η αμιτριπτυλίνη θεωρήθηκε αποτελεσματική στην καλύτερη διαχείριση του συνδρόμου, μειώνοντας τον πόνο και τη δυσφορία που σχετίζονται με την πάθηση.

Πέντε θαυματουργά βότανα που ανακουφίζουν το φούσκωμα

Τα ροφήματα βοτάνων αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, τόσο με τη μυοχαλαρωτική τους δράση, άκρως σημαντική για τις κράμπες της κοιλιακής χώρας, όσο και με την αγχολυτική τους ιδιότητα – το στρες περιλαμβάνεται στους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες πρόκλησης συμπτωμάτων.

Επιπλέον, η κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων συμβάλλει στην πέψη διπλά, τόσο με την πρόσληψη υγρών όσο και με τη θερμότητά τους.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα παρακάτω βότανα με την κορυφαία ανακουφιστική δράση, και να διακόψετε σε περίπτωση που νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση. Σε κάθε περίπτωση  ωστόσο, εάν τα συμπτώματα του συνδρόμου σας ταλαιπωρούν συχνά καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη και τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασής σας. Να θυμάστε ότι τα βότανα δεν είναι αθώα όταν λαμβάνονται συστηματικά ως αγωγή, γι’ αυτό και είναι σημαντική η ιατρική συμβουλή.

Μέντα

Η μέντα χρησιμοποιείται κατ’ εξοχήν για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Χαλαρώνει το έντερο, ανακουφίζει από τον κοιλιακό πόνο και μειώνει το φούσκωμα. Ιδιαίτερα για την περίπτωση του συνδρόμου, έρευνες έχουν αναδείξει την αποτελεσματικότητα του ελαίου της μέντας.

Γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό γιατροσόφι της παραδοσιακής ιατρικής για τη θεραπεία ασθενειών, ενώ βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της πέψης και την ανακούφιση του στομάχου. Μια ανασκόπηση μελετών τουο 2012 ανέδειξε τη μυοχαλαρωτική δράση του αιθέριου ελαίου γλυκανίσου σε πειραματόζωα, καθώς επίσης και τις θεραπευτικές του ιδιότητες ως προς τη δυσκοιλιότητα, βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Σημαντικές είναι και οι αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοτάνου.

Μάραθος

Ο μάραθος ανακουφίζει από τον μετεωρισμό, το φούσκωμα και τους εντερικούς σπασμούς, δρα μυοχαλαρωτικά και βοηθά στην αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Έρευνες έχουν αναδείξει δύο συνδυασμούς με μάραθο που ενεργούν θετικά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου:

  • το αιθέριο έλαιο μάραθου μαζί με κουρκουμίνη απέδωσαν οφέλη για τους πάσχοντες με το σύνδρομο σε διάστημα 30 ημερών
  • ο μάραθος σε συνδυασμό με κάρδαμο, μέντα και αψιθιά συνέβαλε στην ανακούφιση των κοιλιακών προβλημάτων.

Λάβετε υπόψιν ότι το αφέψημα μαράθου μπορεί να έχει ως ανεπιθύμητη ενέργεια τις πεπτικές ενοχλήσεις, οπότε αν διαπιστώσετε ότι δεν σας ανακουφίζει, αντιθέτως δρα επιβαρυντικά, διακόψτε τη λήψη του.

Χαμομήλι

Τα αποτελέσματα των θεραπευτικών ιδιοτήτων του χαμομηλιού το καθιστούν πρωταγωνιστή ανάμεσα στα ωφέλιμα για την υγεία βότανα. Ιατρική ανασκόπηση του 2010 διαπίστωσε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών που σχετίζονται με εντερικές διαταραχές καθώς και στη χαλάρωση των μυών του στομάχου.

Αποδεικνύεται χρήσιμο στην περίπτωση του συνδρόμου καθώς καταπραΰνει τις στομαχικές ενοχλήσεις, καταπολεμά τον μετεωρισμό και ανακουφίζει τον εντερικό ερεθισμό. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε πως η θετική του επίδραση διήρκησε μερικές εβδομάδες μετά τη διακοπή του κατανάλωσης του βοτάνου.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι πολύτιμος για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα του 2004, τα άτομα που λάμβαναν κουρκουμίνη, τη βασική ουσία του κουρκουμά, σε μορφή κάψουλας είχαν πετύχει σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου: μειωμένο κοιλιακό άλγος και λιγότερη δυσφορία μετά την πρόσληψη του εκχυλίσματος για οκτώ εβδομάδες. Σημειώνεται ωστόσο ότι μπορείτε να ετοιμάσετε και αφέψημα με τη πορτοκαλοκόκκινη σκόνη κουρκουμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: