10 Μαρτίου 2024

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκνευρίστηκε με αφίσα ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ζητάει να μην αναρτηθεί


 Την αντίδραση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης προκάλεσε η αφίσα του ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου με τίτλο "Αδέσποτα Κορμιά", στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.

Με επιστολή του προς την γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ζητεί από την Ελίζ Ζαλαντό, να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι "είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης".

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο ιεράρχης αναφέρει: "Τείνει, δυστυχῶς, νὰ καταστεῖ συνήθεια, τὰ τελευταῖα χρόνια, ἡ ἐκ μέρους διαφόρων "καλλιτεχνῶν" χρησιμοποίηση τῶν ἱερῶν Προσώπων τῆς Πίστης, ὄχι γιὰ νὰ ἀποδώσουν τὸν ἁρμόζοντα σεβασμὸ καὶ νὰ ἐκφράσουν τὴν πρέπουσα εὐλάβεια πρὸς Αὐτά, ἀλλὰ γιὰ νὰ "διαφημίσουν" έκδηλώσεις καὶ δημιουργήματα τέχνης. Αὐτὲς οἱ διαφημίσεις ὑπὸ τὸ πρόσχημα μιᾶς ἀμφίβολης καλλιτεχνικὰ γραφιστικῆς προσέγγισης, ἀγγίζουν - ἐνίοτε δὲ καὶ ὑπερβαίνουν- τὰ ὅρια τῆς κακόβουλης πρόκλησης καὶ τῆς κακοποιητικῆς πρόθεσης".

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκνευρίστηκε με αφίσα ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ζητάει να μην αναρτηθεί

Ερώτηση Νίκης στη Βουλή

Για την υπόθεση κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ Κομνηνός Δελβερούδης, χαρακτηρίζοντας προκλητική, βλάσφημη και αντιαισθητική την αφίσα.

"Η εν λόγω αφίσα προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, βλασφημώντας το ιερό σύμβολο του σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας, ενώ το απαράδεκτο αυτό γεγονός φανερώνει ακόμα μία φορά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ποινικών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκεύματος", υποστηρίζει ο βουλευτής στην επίκαιρη ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σκηνή
Σκηνή από το ντοκιµαντέρ, το οποίο παρουσιάζει ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το δικαίωμα στην άμβλωση, στη ζωή και στον θάνατο

Η απάντηση από τη σκηνοθέτη

Η Ελίνα Ψύκου, η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ που εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών στη Ευρώπη έχει ήδη δώσει τη δική της αποστομωτική απάντηση λέγοντας "το αρχικό σκεπτικό ήταν ένα σώμα (κορμί όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας) που συνδυάζει τη γέννηση και τον θάνατο, τα ανθρώπινα πάθη, το γυναικείο και το ανδρικό βίωμα, δηλαδή τον άνθρωπο. Αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση κάποια άτομα τη βρίσκουν βλάσφημη. Όπως κι εγώ έχω το δικαίωμα και την απόλυτη ελευθερία να εκτυπώνω, να αναρτώ και να αφισοκολλώ το πόστερ της ταινίας μου και σε λίγες ημέρες να την προβάλω".

Σε χθεσινή της ανάρτηση, μάλιστα, κάνει λόγο για εκφοβισμό της και σημειώνει "για μια αφίσα που απεικονίζει την Παναγία, την όπως αποκαλούν μητέρα τους. Που την απεικονίζει σταυρωμένη (όπως ο Χριστός) και έγκυο στον Χριστό. Μάλλον στο μυαλό τους πάθη επιτρέπεται να περνάνε δημόσια μόνο οι άντρες. Οι γυναίκες ας κρατήσουν τα πάθη για το σπίτι. Και μάλλον είναι ντροπή να δείχνεις την Παναγία με γυμνό στήθος. Γυμνό μπορεί να είναι το γυναικείο στήθος μόνο στις ταινίες ενηλίκων που βλέπουν τα βράδια, όταν κοιμούνται τα παιδιά και κλείνουν τα φώτα για να μην τους βλέπει ο Θεός. Δε φοβόμαστε και αγαπάμε τους ανθρώπους".thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: