Όπως αναφέρουν οι μηχανοδηγοί, οι επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, ενώ η υποστελέχωση του ΟΣΕ γιγαντώνεται. «Τα πράγματα παραμένουν όχι μόνο στάσιμα αλλά δραματικά χειρότερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης κατηγορώντας την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΣΕ  ότι έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς τρένα, ενώ καταγγέλλουν σωρεία προβλημάτων αναφορικά με την ασφάλεια του σιδηροδρόμου.

Μπαράζ αποκαλύψεων για τις αφύλακτες διαβάσεις και παραδοχή του προβλήματος

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, όπως αναφέρουν οι μηχανοδηγοί, πως εδώ και 7 μήνες η κυκλοφορία των τρένων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη -για μήκος διαδρομής 95 χιλιομέτρων- γίνεται σε μονή γραμμή κυκλοφορίας χωρίς φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση.

Στα σοβαρά περιστατικά παραβιάσεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας «ΤΑ ΝΕΑ» έρχεται να προστεθεί και το μπαράζ αποκαλύψεων για τις αφύλακτες διαβάσεις οι οποίες θα παραμείνουν αφύλακτες όπως παραδέχεται και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ λόγω έλλειψης χρημάτων και ανταλλακτικών.

Χωρίς μπάρες

Το ThessToday κατέγραψε σε βίντεο την αδιανόητη σκηνή, όπου φαίνεται ο εργαζόμενος σεκιούριτι να αναλαμβάνει ρόλο τροχονόμου στις αφύλακτες διαβάσεις.

Μηχανοδηγός που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο εξηγεί ότι σε περίπτωση βροχής και εξαιτίας της ολισθηρότητας στις γραμμές, το σενάριο θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετικό.

Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα, στον άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες οι τρεις κύριες διαβάσεις παραμένουν εκτός λειτουργίας και αφύλακτες από τις 15 Δεκεμβρίου του 2023.

Η αιτία είναι σύμφωνα με καταγγελίες, ότι ο ΟΣΕ, δεν βρίσκει ανταλλακτικά για τον μηχανισμό που ενεργοποιεί το σύστημα ασφαλείας, δηλαδή να κατέβουν οι μπάρες τη στιγμή που διέρχεται η επιβατική αμαξοστοιχία.

Και το αλαλούμ συνεχίζεται… Στο τμήμα Ξάνθη – Ορμένιο όπου εκτελούνται μόνο εμπορικά δρομολόγια 32 διαβάσεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας και η κυκλοφορία ρυθμίζεται πάλι με πλοηγό που κατεβαίνει από το τρένο.

Παραδοχή του προβλήματος

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες διαβάσεις είναι μεταξύ 25 και 30 ετών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά για την επισκευή τους σε περίπτωση βλάβης.

«Δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Μπορείτε εσείς να μου βρείτε τώρα μια πλακέτα ενός υπολογιστή της εποχής του 2000 ή του 1990;», δηλώνει (ΣΚΑΪ) ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.


Απαιτούνται 90 αυτόματα συστήματα κόστους

Σύμφωνα με τους ειδικούς για να δοθεί λύση απαιτούνται 90 αυτόματα συστήματα κόστους συνολικά 18 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ακόμη κι αν εξασφαλιστούν σήμερα θα χρειαστούν τουλάχιστον δυόμιση χρόνια για να λειτουργήσουν.

Σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών

Το ζήτημα του σιδηροδρόμου βρέθηκε τη Δευτέρα (11/03) στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συγκάλεσε σύσκεψη εργασίας. Διεξήχθη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων και ζητήθηκε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής ασφάλειας

Επίσης, έγινε γνωστό πως δρομολογούνται δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση του προσωπικού ασφάλειας, την επαναξιολόγηση σχετικών εσωτερικών κανονισμών,  επανεκπαιδεύσεις προσωπικού, αλλά και τη σύσταση – από τον ΟΣΕ – ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των Μηχανοδηγών..in.gr