11 Μαρτίου 2024

Ζανζιβάρη: Έφαγαν κρέας θαλάσσιας χελώνας και κατέληξαν στο νοσοκομείο – Νεκρά οκτώ παιδιά και μία γυναίκα


 Εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από κατανάλωση κρέατος θαλάσσιας χελώνας στο αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης στην Τανζανία.

Το κρέας της θαλάσσιας χελώνας θεωρείται λιχουδιά από τους κατοίκους της Ζανζιβάρης, παρόλο που περιοδικά οδηγεί σε θανάτους, καθώς μπορεί να προκαλέσει έναν σπάνιο είδος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο και ονομάζεται χελονιτοξισμός (chelonitoxism).

Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο και μόνο υποστηρικτική θεραπεία μπορεί να προσφερθεί στους ασθενείς.

Τα συμπτώματα του χελονιτοξισμού ποικίλλουν και περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και έλκος στον λαιμό και το στόμα.

Οι αρχές της Ζανζιβάρης ανακοίνωσαν ότι 78 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση του γεύματος στο νησί Πέμπα και εννέα άτομα, μία ενήλικη γυναίκα και οκτώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Ο δρ. Χατζί Μπακαρί, ιατρικός υπεύθυνος της περιφέρειας Μκοάνι, δήλωσε στο Associated Press ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν φάει το κρέας της χελώνας την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι η ενήλικη που έχασε τη ζωή της την Παρασκευή ήταν η μητέρα ενός από τα παιδιά που πέθαναν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι αρχές της Ζανζιβάρης, μιας ημιαυτόνομης περιοχής της Τανζανίας, έστειλαν στο νησί μια ομάδα διαχείρισης καταστροφών με επικεφαλής τον Χαμζά Χασάν Τζούμα. Ο ίδιος κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν την κατανάλωση θαλάσσιων χελωνών.

Τα συμπτώματα

Τον Νοέμβριο του 2021, ένα τρίχρονο παιδί και άλλα έξι άτομα πέθαναν στο Πέμπα επίσης μετά την κατανάλωση κρέατος θαλάσσιας χελώνας. Τρεις άλλοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα του χελονιτοξισμού ποικίλλουν και περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και έλκος στον λαιμό και το στόμα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία, μερική παράλυση και εξέλκωση, ενώ ορισμένοι πέφτουν σε κώμα.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: