29 Μαρτίου 2024

Καφές: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου στο έντερο;

 Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και όχι άδικα αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και την προστασία από διάφορες παθήσεις, αναφέρει το Johns Hopkins Medicine.

Οι εκατοντάδες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του καφέ τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και, παράλληλα, περιορίζουν την εξάπλωση των «κακών» βακτηρίων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία και το Imperial College του Λονδίνου λένε ότι ο καφές μειώνει, επίσης, τη φλεγμονή και τα επίπεδα ινσουλίνης – τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου – και μπορεί να έχει δυνητικά ευεργετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους σε 1.719 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cancer, όσοι έπιναν 2 με 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ φάνηκε, επίσης, να συνδέονται στενά με τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα είδε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καθημερινά διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ κατανάλωνε ένας ασθενής, τόσο μεγαλύτερη ήταν η επίδραση.

«Τα ευρήματά μας είναι αναπάντεχα, καθώς δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς γιατί ο καφές έχει τέτοια επίδραση στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Αλλά είναι, επίσης, πολλά υποσχόμενα, καθώς μπορεί να υποδείξουν έναν τρόπο βελτίωσης της πρόγνωσης και της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του εντέρου», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι άλλα οφέλη έχει ο καφές για την υγεία

Η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventative Cardiology.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Heart Failure, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ, εκείνοι που έπιναν 1 φλιτζάνι την ημέρα είχαν από 5 έως 12% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ εκείνοι που έπιναν 2 φλιτζάνια είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο.

Μερικές γουλιές καφέ σε καθημερινή βάση μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μεταβολισμό μας και να παίξουν ρόλο στην απώλεια λίπους, συμβάλλοντας τελικά στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, όπως υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology.

Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση, σύμφωνα με προηγούμενη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

Προσοχή

Ο καφές από μόνος του δεν μπορεί φυσικά να κάνει θαύματα για το έντερο, την καρδιά ή την απώλεια βάρους.

Μην το παρακάνετε. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αϋπνία και άγχος.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και λιγότερο στρες. Μην παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε πάντα βέβαιοι πως όλα λειτουργούν ρολόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: