14 Μαρτίου 2024

Εγκεφαλικό: Το λαχανικό που σώζει ζωές


 Οι επιστήμονες βρήκαν μια ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο και επιβραδύνει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. 

 Κάθε χρόνο 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Το ΑΕΕ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και την 3η αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% έως το 2050 εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα προστασίας του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποιεί διεθνής ομάδα ερευνητών σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Neurology.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από αυτά τα επεισόδια μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό κάνοντας μερικές τροποποιήσεις και σε ατομικό επίπεδο.

Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και η τακτική παρακολούθηση καταστάσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, προτείνουν άλλον έναν απλό τρόπο να μειώσετε τον κίνδυνο – να τρώτε περισσότερο μπρόκολο. 

 

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Central Science, μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στο μπρόκολο και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει τους θρόμβους αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ουσία ονομάζεται σουλφοραφάνη (SFN) και έχει ήδη αναγνωριστεί για τις δυνατότητές της στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της χοληστερόλης.

«Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του θρόμβου μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πώς θα βάλετε τα σταυρανθή λαχανικά στη διατροφή σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Όχι μόνο είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά μπορούν επίσης να ενσωματωθούν εύκολα σχεδόν σε κάθε γεύμα – βάλτε τα στην ομελέτα ή το μπουρίτο σας και αναμείξτε τα στα smoothies σας.

Δεν πιστεύετε ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπορούν να γίνουν νόστιμα; Οι παρακάτω συνταγές θα σας αλλάξουν γνώμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: