3 Μαρτίου 2024

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν “φουσκωμένη” σύνταξη και τι πρέπει να κάνουν


Τη δυνατότητα να λαμβάνουν εφεξής «φουσκωμένα» ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα έχουν όσοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ δηλώσουν την απασχόλησή τους. Εκείνοι που θα κάνουν την απαραίτητη διαδικασία υπολογίζεται πως θα βγουν «κερδισμένοι» κατά 141 έως και 292 ευρώ τον μήνα: Και αυτό γιατί καταργήθηκε το «κούρεμα» 30% που εφαρμοζόταν στα ποσά των συντάξεων, τα οποία λάμβαναν όσοι συνταξιούχοι ταυτόχρονα εργάζονται.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας αφορά τόσο σε εκείνους που ήδη απασχολούνται, όσο και αυτούς τους οποίους ανέλαβαν για πρώτη φορά εργασία με το νέο σύστημα που ισχύει από την 1 Ιανουαρίου του 2024. Μάλιστα, όσοι υποβάλλουν την δήλωση θα λάβουν και τα ποσά των κρατήσεων του Ιανουαρίου σε μία δόση. 

Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι

Προκειμένου λοιπόν να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν σε πρώτη φάση να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Κατόπιν, ο ΕΦΚΑ θα διεξάγει διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Φυσικά όσοι ήδη εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά εκ των πραγμάτων θα το δηλώσουν στην πλατφόρμα από αύριο, εξυπακούεται πως δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κανενός είδους κυρώσεις.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν για τους συνταξιούχους – εργαζόμενους με το νέο σύστημα; Με τον νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους οι οποίοι παράλληλα εργάζονταν και από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίστηκε η κράτηση 10% υπέρ ΕΦΚΑ. Οι κρατήσεις που αντιστοιχούν στην απασχόληση για τον Ιανουάριο θα εισπραχθούν σε μία δόση, μετά τη δήλωση των συνταξιούχων.

 enikonomia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: