6 Μαρτίου 2024

Η ισότητα στον γάμο προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας – Το παρασκήνιο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου

 Η ισότητα στον γάμο προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας – Το παρασκήνιο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου

Στον πάγο φαίνεται να μπαίνουν οι σχέσεις Eκκλησίας – Πολιτείας μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ανατρέψει το πρωτόκολλο για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Για πρώτη φορά η Θεία Λειτουργία δεν θα τελεστεί στην μητρόπολη Αθηνών αλλά στην Ιερά Μόνη Πετράκη, κίνηση που εκφράζει την δυσαρέσκεια των ιεραρχών για την ψήφιση του νόμου ο οποίος επιτρέπει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια.

Τις προθέσεις της εκκλησίας αποκαλύπτει με δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ οι πολιτικοί συνιστούν ψυχραιμία.  «Σας βλέπω όλους νέους. Θα κάνουμε τις βαφτίσεις. Γάμους τέτοιου είδους δεν σας εύχομαι», αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο προσερχόμενος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Η εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει». Αν και το μήνυμα του ήταν για ακόμα μια φορά ενωτικό οι αποφάσεις της πρώτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου δείχνουν ότι η εκκλησία διαχωρίζει τη θέση της από την επίσημη Πολιτεία και αποφασίζει φέτος οι εορτασμοί για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 24 Μαρτίου να μην γίνουν ως είθισται στην Μητρόπολη Αθηνών αλλά στην Ιερά Μόνη Πετράκη.

«Συμπεριλαμβάνεται φέτος αυτό το τυπικό, η θεία λειτουργία στην Ιερά Μόνη Ασώματων Πετράκη. Μην κάνετε άλλες σκέψεις, είναι ένας πιο λιτός τρόπος της εορτής για φέτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων.

Η μετακίνηση των εορτασμών από την Μητρόπολη στον μικρό Ιερό Ναό της Μονής Πετράκη σπάει το εθιμοτυπικό που θέλει να παρίσταται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πλήθος εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 μετά τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι στον «αέρα» και το εθιμοτυπικό γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς τιμήν της ιεραρχίας. Πριν από λίγες ώρες μάλιστα είχαμε και την αντίδραση της Προέδρου. Με ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου γνωστοποίησε ότι απέστειλε εχθές προσκλήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Συνόδου για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο παράλληλα όμως είναι σεβαστή η απόφασή τους αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: