3 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κρεμμύδια

 

Τα κρεμμύδια είναι ένα αγαπημένο λαχανικό που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι έχουν μια ισχυρή γεύση και άρωμα, αλλά παράλληλα έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία που ίσως δεν γνωρίζατε. Ακολουθούν πέντε πιθανές επιπτώσεις στο σώμα σας από την κατανάλωση κρεμμυδιών.

5 πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας όταν τρώτε κρεμμύδια

 • Φούσκωμα και αέρια
 • Μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος
 • Σας κάνουν να δακρύζετε
 • Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου
 • Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Φούσκωμα και αέρια

Τα φρεσκοκομμένα κρεμμύδια είναι αντιοξειδωτικά αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο. Η διάσπαση της φρουκτόζης από τα βακτήρια στο έντερο παράγει αέρια.

Μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος

Τα κρεμμύδια περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται αλλισίνη, η οποία μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES). Ο LES είναι ένας μυς που βρίσκεται στο τέλος του οισοφάγου σας και τον χωρίζει από το στομάχι. Συνήθως, ο LES είναι σφιχτός και εμποδίζει το οξύ του στομάχου να εισχωρήσει στον οισοφάγο σας. Όταν χαλαρώνει, μπορεί να αφήσει το οξύ του στομάχου να εισχωρήσει στον οισοφάγο σας, προκαλώντας αίσθηση καψίματος στο στήθος, γνωστή και ως παλινδρόμηση οξέος.

Επιπλέον, τα κρεμμύδια περιέχουν ζυμώσιμες ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ρέψιμο. Το ρέψιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος.

Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα κρεμμύδια ή να τα καταναλώνετε με μέτρο. Εάν αποφασίσετε να φάτε κρεμμύδια, δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα αλλισίνης που περιέχουν.

Τα κρεμμύδια σας κάνουν να δακρύζετε

Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι προκαλούμε μια ένωση που ευθύνεται για τα δάκρυά σας. Συγκεκριμένα,  ένα ένζυμο που ονομάζεται συνθάση του δακρυγόνου παράγοντα (LFS), αναμειγνύεται με το σουλφενικό οξύ, για την παραγωγή προπανοθειολικού S-οξειδίου. Αυτό είναι μία πτητική ένωση του θείου που ταξιδεύει στον αέρα και προς τα μάτια σας. Πρόκειται για ένα αέριο που είναι ερεθιστικό για τα μάτια και όταν το εισπνέετε προκαλεί δάκρυα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την ποσότητα της ουσίας που απελευθερώνεται όταν κόβετε κρεμμύδια.

 • Μουσκεύετε το κρεμμύδι σε νερό για 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της ουσίας από το κρεμμύδι.
 • Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι. Ένα κοφτερό μαχαίρι θα προκαλέσει λιγότερη ζημιά στα κυτταρικά τοιχώματα του κρεμμυδιού, μειώνοντας την απελευθέρωση της ουσίας.
 • Κόψτε το κρεμμύδι κάτω από ένα ανεμιστήρα. Ο αέρας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της ουσίας από το κρεμμύδι πριν φτάσει στα μάτια σας.

Τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της υγείας του εντέρου σας

Τα προβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. Βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από ασθένειες.

Τα κρεμμύδια είναι μια καλή πηγή πρεβιοτικών, τα οποία είναι μια κατηγορία ινών που μπορούν να βοηθήσουν στη ανάπτυξη των προβιοτικών. Όταν τα πρεβιοτικά εισέρχονται στο έντερο, παρέχουν ενέργεια στα προβιοτικά, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν..enikos.gr

Αυτά τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πεπτικής υγείας με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Αυξάνουν την παραγωγή βακτηριδίων του εντέρου που είναι ωφέλιμα για την υγεία
 • Μειώνουν τη φλεγμονή στο έντερο
 • Βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα κρεμμύδια κάνουν καλό στην καρδιά

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες. Συγκεκριμένα, τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, οι οποίες είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυανίνες είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από εκείνες που κατανάλωναν τα λιγότερα.

Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας, η προσθήκη κρεμμυδιών στη διατροφή σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, σάλτσες και ψητά.

Συμπερασματικά, τα κρεμμύδια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή, είναι καλό να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: