24 Μαρτίου 2024

Στη Μονή Πετράκη χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων και ΜΜΕ ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας

 Στη Μονή Πετράκη χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων και ΜΜΕ ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Διαφορετικά από κάθε άλλη φορά εορτάζεται από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου η Κυριακή της Ορθοδοξίας, λόγω της απόφασης που ελήφθη έπειτα από την υπερψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Για για πρώτη φορά η Συνοδική Θεία Λειτουργία δεν γίνεται στην Μητρόπολη Αθηνών, αλλά στην Μονή Πετράκη, ενώ οι Ιεράρχες απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ετήσιο γεύμα που κατ’ έθος παρατίθεται στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε με μια λιτή ανακοίνωση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν να παραβρεθούν στο καθιερωμένο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και τα Μέλη της ΔΙΣ «είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο», ενώ είναι «σεβαστή η απόφασή τους να μην αποδεχθούν την πρόσκληση».

Η Συνοδική Θεία Λειτουργία μάλιστα τελείται χωρίς την παρουσία Μ.Μ.Ε. (τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ).

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Την προσεχή Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την ως άνω Εορτή, κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη Συνεδρία της 5ης Μαρτίου 2024, θα τελεσθεί, κατά την ημέρα αυτή, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας θα αναγνωσθεί ο «Συνοδικός Τόμος της Ορθοδοξίας» εις ανάμνησιν του γεγονότος της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων»enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: