12 Μαρτίου 2024

Εξεταστική για Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της ΝΔ-Σε κλίμα έντασης η τελευταία συνεδρίαση – Κατηγορίες για μπούλινγκ, απειλές και πολιτικό χουλιγκανισμό

 

Εγκρίθηκε η πρόταση των βουλευτών – μελών της Νέας Δημοκρατίας, ως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων μεταξύ του προεδρείου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στο πόρισμα της ΝΔ, το οποίο εγκρίθηκε «κατά πλειοψηφία», θα καταχωρηθούν και οι γνώμες της μειοψηφίας. Με την έγκριση του πορίσματος αυτού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Το πόρισμα της επιτροπής, μαζί με τις σχετικές αποδείξεις θα υποβληθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ – σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής – και μετά από πρόταση 60 βουλευτών, το πόρισμα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι βουλευτές τάχθηκαν, ο καθείς υπέρ του πορίσματος που εξέδωσαν τα κόμματά τους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΚΟ Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Κ. Φλώρος δήλωσαν ότι ζητούν τη συνέχιση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκε εναντίον της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πόρισμα για τα Τέμπη

Αύριο Τρίτη στις 13.00 μ.μ θα κατατεθεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλη της Επιτροπής: Βασίλη Κόκκαλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διονύση Καλαματιανό, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Παιδείας και Γιάννη Σαρακιώτη, συντονιστή ΕΠΕΚΕ.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μπήκε στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Επιτροπή, απαιτούσε να πάρει τον λόγο και να συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε εναντίον του προεδρείου.

Με δεδομένο ότι δεν είναι μέλος της επιτροπής, το προεδρείο της ζήτησε να βγει από την αίθουσα, με την ίδια να αρνείται και να παρεμβαίνει στις ομιλίες των μελών. Η εξαίρεσή της από μέλος της Επιτροπής είχε αποφασιστεί επειδή η ίδια εκπροσωπεί νομικά συγγενείς θυμάτων.

«Κάνετε πολιτικό χουλιγκανισμό»

Οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης κατηγόρησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι ψεύδεται. «Αυτές οι συμπεριφορές της, θύμιζαν εποχές Χρυσής Αυγής» είπε ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας άρχισε να διαμαρτύρεται εκτός μικροφώνου. «Δεν είναι γήπεδο εδώ. Δεν είστε εξέδρα. Σοβαρευτείτε», της είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Την καλώ να σταματήσει να κάνει πολιτική στις πλάτες συγγενών. Επειδή άκουσα κατ’ επανάληψη την λέξη ντροπή από την Πλεύση Ελευθερίας. Ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς για να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιον εξ αυτών. Ντροπή είναι η τυμβωρυχία και όχι η προσπάθεια που έκαναν τα 16 μέλη της ΝΔ στην Επιτροπή», συνέχισε ο Μακάριος Λαζαρίδης.

«Εδώ δεν θα επιτραπεί να το κάνουμε γήπεδο. Δεν έχετε τον λόγο. Μετά τις απειλές και το μπούλινγκ που δέχθηκε και ο ηλεκτρολόγος της Επιτροπής να συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις υπήρξε και μία δεύτερη επίθεση απέναντι στην γραμματεία της Επιτροπής», ανέφερε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Απειλές, τρομοκρατία, εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. (…) Εμείς θα πούμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν μας αφορούν» συνέχισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, που εξήγησε ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την διαδικασία για την αίτηση εξαίρεσης.
«Τότε πώς με εξαιρέσατε;», ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι εξαιρέθηκε από μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Αφήστε τους χουλιγκανισμούς, εδώ δεν είναι γήπεδο. Δεν γράφεται τίποτα από όσα λέτε. Δεν βρίσκεστε στο πέταλο κάποιας ομάδας. Κάνετε πολιτικό χουλιγκανισμό» απάντησε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, που εκείνη την ώρα φώναζε για την αίτηση εξαίρεσης. Τέλος διευκρίνισε ότι και ο ίδιος έχει δικαίωμα να προβεί «σε κάθε είδους νομική ενέργεια» για τις ενέργειες της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: