6 Μαρτίου 2024

Παραλίγο «νέα Τέμπη» στις Αχαρνές

 

Αποφεύχθηκε «με ουρλιαχτά» η σύγκρουση δύο τρένων

Σε μια νέα αποκάλυψη προχώρησε η ημερήσια εφημερίδα «Τα Νέα», το πρωί της Τετάρτης (6/3), σχετικά με ένα σοβαρό περιστατικό στον Προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας, όπου αποφεύχθηκε «με ουρλιαχτά» η σύγκρουση δύο τρένων.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη στις 12:19 της 23ης Δεκεμβρίου του 2023, στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών.

Όλο αυτό προέκυψε, καθώς έγινε παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, που λίγο έλειψε να οδηγήσει στη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών της Hellenic Train.

Επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 1313, που η μια εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Πειραιάς και 51 («Ασημένιο Βέλος») και η άλλη εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων του ΣΚΑ, «η αμαξοστοιχία 1313 παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και λίγο έλειψε να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία 51, με τη σύγκρουση να αποφεύγεται κυριολεκτικά τελευταία στιγμή».

Ο υπεύθυνος της τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ, ο οποίος κυριολεκτικά ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει, κάτι που ευτυχώς συνέβη, προτού οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρουστούν μετωπικά στη γραμμή 102.

Μάλιστα, εκείνη την ώρα στην καμπίνα μηχανοδήγησης επέβαινε παρατύπως και μαθητευόμενος μηχανοδηγός, ο οποίος δεν έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή.

Ο μηχανοδηγός ισχυρίστηκε ότι έγινε «υπέρβαση σήματος», δηλαδή δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως το τρένο στο ερυθρό φωτόσημο, λόγω ολίσθησης των γραμμών-τροχών.

Η εταιρεία δεν προέβη σε άλλη επίσημη εκτίμηση ή ανακοίνωση.

Η ΡΑΣ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να της παραδώσουν τα πορίσματά τους.

 zougla.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: