Ψυχικές διαταραχές, όπως η κλινική κατάθλιψη, εμφανίζονται συχνά σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό. Στοιχεία νεότερης μελέτης,  ωστόσο, εμβαθύνουν περισσότερο στα αρνητικά συναισθήματα ως στοιχεία του χαρακτήρα και στο κατά πόσο σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός στα άτομα με πιο πεσιμιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως απαισιοδοξία, ανησυχία, άγχος, αρνητικά συναισθήματα και κοινωνική απόσυρση, ή αλλιώς προσωπικότητα τύπου D, μεταξύ των ατόμων με υποθυρεοειδισμό.

Ο τύπος αυτός της προσωπικότητας σχετίζεται μερικές φορές με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία και επιπλέον επιβάρυνση από διαφορετικά συμπτώματα, αλλά η συσχέτιση αυτή δεν έχει μελετηθεί προηγουμένως σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Μεταξύ 10-15% των ατόμων με θεραπευμένο υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα παρά την επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και οι υποκείμενες αιτίες είναι ασαφείς.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης εξέτασαν πάνω από 3.500 άτομα με υποθυρεοειδισμό υπό θεραπεία και διαπίστωσαν ότι πάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα είχαν προσωπικότητα τύπου D. Στη συνέχεια, έκαναν ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα ζωής τους και γιατί ορισμένοι ασθενείς ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.