15 Απριλίου 2024

Φόβοι για σύρραξη στην Μέση Ανατολή: «Ναι» της ισραηλινής κυβέρνησης σε αντίποινα κατά του Ιράν – Το παρασκήνιο στο πολεμικό συμβούλιο

 
Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 00:50 15/04/2024

    Τζο Μπάιντεν: «Ακλόνητη» στήριξη στο Ισραήλ, αλλά πάση θυσία αποφυγή σύρραξης με το Ιράν

    «Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά αποφυγή πάση θυσία ενός πολέμου με το Ιράν. Αυτό είναι το δίλημμα που τίθεται στον Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Προσφέροντας την συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα λόγια πράξη.

    Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν που φέρουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν επικίνδυνη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Γάζα. Και αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο που η Ουάσινγκτον φοβάται τους τελευταίους μήνες.

    Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ; Η Ουάσινγκτον επιδιώκει τον κατευνασμό της κατάστασης.

    «Ο πρόεδρος υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε, αλλά θεωρεί ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν», αν και η επίθεση αυτή είχε ως στόχο «την καταστροφή και τον θάνατο».

    Ο Τζο Μπάιντεν, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, διαβίβασε απευθείας το μήνυμά του κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου.

    «Πρσεκτικός υπολογισμός των ρίσκων»

    Ο πρόεδρος Μπάιντεν «είπε ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) ότι πρέπει να ζυγίσουμε προσεκτικά και στρατηγικά τους κινδύνους μίας κλιμάκωσης» ώστε να αποφύγουμε μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

    Ο υπολογισμός που κάνει η Ουάσινγκτον είναι ότι η Τεχεράνη πήρε αυτό που ήθελε με μία επίδειξη ισχύος σε απάντηση της αποδιδόμενης στο Ισραήλ επίθεσης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού. Και για τους Αμερικανούς, το Ισραήλ απέδειξε με θεαματικό τρόπο τις αμυντικές του ικανότητες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών της G7 και τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση: είναι όλο και περισσότερο επικριτικός με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις, για την διαχείριση του πολέμου στην Γάζας, αλλά πρέπει να του προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.

    «Πολύ κυνικό»

    «Ολα αυτά τον βάζουν σε δύσκολη θέση», λέει ο Colin Clarke, διευθυντής έρευνας του Soufan Group. «Είναι καχύποπτος με τα κίνητρα του Νετανιάχου, ο οποίος προσπαθεί να διευρύνει την σύρραξη σε ολόκληρη την περιοχή για να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο που έχει άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο στην Γάζα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί «να συγκαλύψει τις απολύτως πραγματικές διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν» για την πολιορκημένη από το Ισραήλ και απειλούμενη με λιμό Γάζα.

    Ο James Ryan, διευθυντής του Middle East Research and Information Project, περιμένει ότι «ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να περιορίσει το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου έχει ήδη δείξει ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει όλα τα όρια που θέλει να βάλει ο Μπάιντεν». «Ολο αυτό είναι δυστυχώς πολύ κυνικό», λέει.

    Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση και βάλλεται από τα αριστερά για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα και από τα δεξιά για την υποτιθέμενη «αδυναμία» του.

    «Αν ο Τζο Μπάιντεν παρακινήσει τους Ισραηλινούς να μην απαντήσουν καθόλου, τότε θα είναι ντροπιαστικό για τις ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο CNN ο Τζον Μπόλτον, κάποτε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει στην παρούσα συγκυρία «μία ευκαιρία για το Ισραήλ να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

  • 23:55 14/04/2024

    Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για Μέση Ανατολή: «Ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση» λέει ο Γκουτέρες

    Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κατόπιν αιτήματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πήρε πρώτος το λόγο, λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τους λαούς της περιοχής να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

    «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Γκουτέρες και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση».

    «Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γκουτέρες.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΗΕ και οι χώρες μέλη έχουν «κοινή ευθύνη» να εμπλέξουν «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

    Ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας. «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόλεμο», υπογράμμισε.

    Πρέσβης ΗΠΑ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να θέσει το Ιράν προ των ευθυνών του

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταδικάσει απερίφραστα τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν» και υποσχέθηκε να επιδιώξει πρόσθετα μέτρα για να καταστήσει το Ιράν υπόλογο στο σώμα.

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την υποχρέωση να μην αφήσει τις ενέργειες του Ιράν αναπάντητες», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

    Το Ιράν είναι «ευρέως» συνυπεύθυνο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με την υποστήριξή του στη Χαμάς, δήλωσε ο Γουντ, και το καθεστώς της χώρας έχει παραβιάσει «κατάφωρα» το διεθνές δίκαιο εξοπλίζοντας πολιτοφυλακές με αντιπροσώπους. Ο Γουντ δήλωσε στο Συμβούλιο ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά οι ενέργειες του Ιράν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

    «Αυτή η ιρανική υποστήριξη συνέβαλε στην τρέχουσα κρίση στη Γάζα. Συνάδελφοι, αυτές και άλλες απερίσκεπτες ιρανικές ενέργειες δεν είναι εγγενώς αμυντικές ενέργειες εναντίον άλλων κρατών μελών», δήλωσε στη συνέχει ο Γουντ. «Δεδομένων των απειλών που οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν θέτουν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, έχουμε συλλογική ευθύνη ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου και παύει τις παραβιάσεις του Χάρτη».

    <span data-mce-type="bookmark" style="display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;" class="mce_SELRES_start"></span>

  • 23:25 14/04/2024

    Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

    Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κατόπιν αιτήματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παίρνει πρώτος το λόγο, λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τους λαούς της περιοχής να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

  • 23:06 14/04/2024

    Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου

    Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την απάντηση του στην ιρανική επίθεση αλλά ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό συγκεκριμένα σχέδια και επιλογές για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν.

    Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας Γκάντι Αιζενκοτ, παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν από χθες το βράδυ όταν ήταν σε εξέλιξη το χτύπημα με drones και πυραύλους.

    Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκαν σθεναρά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Χέρζι Χαλέβι και άλλοι, σύμφωνα με το Channel 12. Ο λόγος της άρνησης ήταν η επιβάρυνση που θα είχε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία με ένα χτύπημα αφού ήδη είχε επιφορτισεί με την αναχαίτιση των πυραύλων και των drones από το Ιράν.

    Σύμφωνα με το Times of Israel, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, αρνείται ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ανέφερε ότι «το αντίθετο ήταν αλήθεια». Το Channel 12 δηλώνει ότι εμμένει στο ρεπορτάζ του και σημειώνει ότι επιβεβαιώθηκε από τέσσερις πηγές.

    Στη συνέχεια, όταν φάνηκε η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ, έγινε σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης παραμερίστηκε, αναφέρουν τα ισραηλινά δίκτυα Channel 12 και Channel 13.

    Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγές, το Channel 12 υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν επεδίωξαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντίδραση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συντονιστεί για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση του Ισραήλ.

    Το Channel 12 ισχυρίζεται επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει αν μπορεί σε αντάλλαγμα για μία ενδεχόμενη αυτοσυγκράτηση του να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει δεσμεύσεις σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: