2 Απριλίου 2024

Κολωνός: Τελική ποινή ισόβια και 27 χρόνια για Μίχο, 18 έτη στον "Μιχάλη" - Ελεύθεροι οι υπόλοιποι 17

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής έως την έφεση αποφάσισε το δικαστήριο για τους 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση του Κολωνού, για τους οποίους η Εισαγγελέας ζήτησε να βρεθούν εκτός φυλακής.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε στο ΜΟΔ να χορηγήσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση των 15 καταδικασθέντων, για τα ραντεβού της φρίκης και των δύο καταδικασθέντων για πορνογραφία. Έτσι, μετά από μάχη των δικηγόρων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με περιοριστικούς όρους (κατά περίσταση απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε ΑΤ) και σε κάποιους χρηματικές εγγυήσεις.

Έτσι, πλην της μητέρας που καταδικάστηκε σε 20 μήνες για εκβίαση, έχοντας ήδη σχεδόν 18 μήνες προσωρινή κράτηση, αύριο αναμένεται να βγουν από τη φυλακή και οι άντρες που καταδικάστηκαν για την κόλαση που βίωσε η ανήλικη.

Να σημειωθεί ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο για τους αποκαλούμενους "πελάτες" είναι οι εξής:

-Κάθειρξη 7 ετών σε τέσσερις που βρέθηκαν πάνω από μία φορά με το παιδί.

-Κάθειρξη 6 ετών σε 5 κατηγορουμένους που βρέθηκαν άπαξ με την 12χρονη.

-Κάθειρξη 5 ετών για 3 κατηγορουμένους που θεώρησαν πως είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

-Φυλάκιση 3 ετών σε δύο και 4 ετών σε έναν, για απόπειρα γενετήσιας πράξης.

-Φυλάκιση 13 και 15 μηνών αντίστοιχα, σε δύο κατηγορουμένους για πορνογραφία.

Κολωνός: Τελική ποινή ισόβια και 27 χρόνια για Μίχο, 18 έτη στον "Μιχάλη" - Ελεύθεροι οι υπόλοιποι 17

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι με τις συγχωνεύσεις των ποινών, ο Ηλίας Μίχος έχει τελική ποινή ισόβια και και κάθειρξη 27 ετών, με εκτιτέα τα 20.

Στον αποκαλούμενο "Μιχάλη" επιβλήθηκε με τη συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Στους δύο βασικούς κατηγορούμενους επιβλήθηκαν επιπλέον χρηματικές ποινές, που για τον Μίχο είναι 4.100 ευρώ και στον Μιχάλη 2 200.

Αίτημα για αναστολή -πλην των 17- κατέθεσε και ο "Μιχάλης". Πλην όμως, η προσπάθειά του να βγει από τη φυλακή ως τη δευτεροβάθμια δίκη, δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, ούτε από την εισαγγελέα, ούτε από το δικαστήριο.

Αποφυλακίζεται η μητέρα της ανήλικης

Νωρίτερα, το δικαστήριο ανακοίνωσε στον 55χρονο επιχειρηματία Ηλία Μίχο ότι του επιβάλλονται ισόβια για τον βιασμό του παιδιού και επιπλέον συνολικές ποινές 40 ετών, πριν τη συγχώνευση, για την κατάχρηση ανηλίκου 14 έτη, για τη μαστροπεία και την πορνογραφία από 12 έτη. Παράλληλα επέβαλε ποινή 3 χρόνων για τα πλημμελήματα της παραβάσης του νόμου περί όπλων

Στον συνταξιούχο ναυτικό αποκαλούμενο "Μιχάλη", το δικαστήριο επέβαλε ποινή, πριν τη συγχώνευση, 24 ετών που αφορά κάθειρξη από 12 έτη για τη μαστροπεία και για την πορνογραφία.

Η ποινή που αποφάσισε το δικαστήριο για την πλημμεληματική κατηγορία της μητέρας του παιδιού, είναι 20 μήνες. Ωστόσο, αποφυλακίζεται άμεσα, καθώς βρίσκεται ήδη προφυλακισμένη εδώ και 18 μήνες, αφού έχει εκτίσει δηλαδή την ποινή που πρέπει για να αποφυλακιστεί.

Για τους 15 κατηγορουμένους που πήγαν σε ραντεβού με το παιδί:

Επέβαλε ποινές που ξεκινούν από 15 μήνες και φτάνουν τα 7 έτη.

Η αναστροφή της Εισαγγελέως

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η σημερινή εισήγηση της Εισαγγελέως, κι αυτό γιατί ενώ πριν λίγες μέρες ζητούσε να απαλλαχθεί ο 55χρονος από το αδίκημα του βιασμού και της μαστροπείας, σήμερα εισηγήθηκε να μην του αναγνωριστούν ελαφρυντικά επί της καταδίκης του.

Κανένα ελαφρυντικό ζήτησε η εισαγγελική λειτουργός για τη μητέρα της 12χρονης λόγω της συμπεριφοράς της αλλά και της παραμέλησης που επέδειξε στο παιδί της.

Η μητέρα έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής της και αναμένεται ίσως να αποφυλακιστεί ακόμα και σήμερα.

Κανένα ελαφρυντικό και στον περιβόητο "Μιχάλη" ενώ για τους αποκαλούμενους πελάτες εισηγήθηκε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου μόνο σε όσους τέλεσαν μία φορά την αξιόποινη πράξη και όχι κατ’ επανάληψη.

Τέλος, ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μόνο σε έναν καταδικασθέντα που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για όλους τους κατηγορούμενους

Με βάση την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και σε πλήρη αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, ο 55χρονος καταστηματάρχης και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της 12χρονης κρίθηκε ένοχος για βιασμό, μαστροπεία, κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων) και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της εμπορίας ανηλίκου.

Ηλίας Μίχος

Αντίθετα, αθώα κρίθηκε η μητέρα της ανήλικης και για πορνογραφία και για μαστροπεία.

Ως προς τους λοιπούς κατηγορούμενους: Αναφορικά με τον επονομαζόμενο "Μιχάλη" κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη. Παράλληλα, έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο "πελάτη" κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία. Τέλος, έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: